Comunitat Valenciana

Carmen Calvo diu a la jutgessa de l'IVAM que és una artista de prestigi i no té per què justificar a qui regala obres

  • Carmen Calvo ha afirmat a la jutgessa del conegut com a cas IVAM que ella és una artista de "reconegut prestigi" i ha assegurat que no té per què justificar a qui regala obres. Així, ha afirmat que no recordava si va regalar o va vendre peces a la família de Consuelo Ciscar, exdirectora del museu.
Consuelo Ciscar
Consuelo Ciscar
EUROPA PRESS - Archivo
Consuelo Ciscar

Calvo estava citada a declarar aquest dijous en qualitat de testimoni en el Jutjat d'Instrucció número 21 de València, que investiga presumptes irregularitats en la gestió de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) en l'època en la qual estava dirigit per Consuelo Ciscar.

En aquesta causa figuren com a investigats la pròpia Ciscar, el seu fill, Rafael Blasco, conegut com 'Rablaci'; els que foren sotsdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM; i l'administrador de Valsatrans i Logística del Arte, Enrique Martínez.

Així mateix, aquest jutjat manté com a imputats en aquesta causa a una extreballadora de la SGAE a la Xinesa i representant de la Shangai International Culture Association (SICA) i el seu marit, així com un fotògraf, tots ells per suposadament utilitzar recursos del museu per a promocionar la carrera artística de 'Rablaci'.

En la seua declaració, Carmen Calvo ha assenyalat que no recordava la majoria de coses per les quals se li ha preguntat, ni tampoc si va regalar o va vendre obres a Consuelo Ciscar o a la seua família. Potser que en els anys 80 fera un regal per un aniversari, però no ho ha pogut assegurar.

Així mateix, ha explicat que normalment no sol vendre les seues peces i que tampoc guarda documentació en aquest sentit. Ha insistit que és una artista de "reconegut prestigi" i no té per què justificar a qui regala obres.

La declaració de l'artista valenciana ha tingut lloc després que la jutgessa haja pres declaració a la majoria dels imputats, després del que va acordar citar en el procediment a diversos testimonis, entre ells a Carmen Calvo. Es dóna la circumstància que a Ciscar se li va acordar l'embargament de 12 obres d'art, set d'elles pertanyents a Calvo, en atribuir la seua adquisició a una "activitat delictiva".

En concret, la magistrada sospita que l'exdirectora del museu -acusada de delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental- forçava l'exposició d'aquestes obres en les mostres organitzades per l'IVAM perquè es revaloritzaren; i manté que utilitzava les seues filles i la seua néta per a ocultar que ella era la verdadera titular de les peces.

Les obres d'art en qüestió són peces de les col·leccions particulars de la família Ciscar que haurien sigut prestades per a ser exposades en l'IVAM per les filles de l'exdirectora com si foren les suposades propietàries.

Quan la jutgessa els va requerir que acreditaren la compra de les obres d'art que havien prestat al museu, l'exdirectora del museu valencià va explicar que va ser ella qui les va adquirir a través de galeries o directament als artistes per a posteriorment regalar-li-les a les seues filles, motiu pel qual aquestes no disposaven ni de títols ni de factures de compra. No consta cap document de naturalesa fiscal que acredite tal cessió o donació.

LA CAUSA

En aquesta causa s'investiga si Consuelo Ciscar va utilitzar quatre treballadors del museu per a promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista -el seu pare és l'exconseller de Solidaritat Rafael Blasco, a la presó per un frau de subvencions al Tercer Món-. Segons un informe policial, aquestes persones funcionaven a manera d'una "estructura piramidal organitzada". Es tracta de Norberto Martínez; María Ángeles Valiente, Jorge García; i Raquel Gutiérrez.

Cadascuna d'aquestes persones "tenia una funció i jerarquia ben definides, sent les seues accions reiterades en el temps a mesura que s'organitzava una nova exposició en l'estranger". Davant aquests fets, entre els anys 2008 i 2011, Ciscar "hauria dirigit a aquest grup organitzat de persones que, a l'empara de l'IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill", manté el mateix text.

Per la seua banda, 'Rablaci', segons estima la Policia, era "coneixedor" que personal de l'IVAM, als ordes de la seua mare, participava "activament" en la gestió i elaboració de les seues exposicions en l'estranger així com del seu currículum vitae.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento