Tranvía del Trambesòs. Barcelona. Sant Adrià de Besòs.
Imagen del tranvía de Barcelona. EUROPA PRESS - Archivo

El proper dimarts 10 d'abril se celebra el ple en què es votarà el projecte del tramvia i el govern de Colau segueix sense una majoria clara per tirar endavant la construcció d'aquesta nova infraestructura. Davant d'aquesta falta d'acord, des de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) proposen ara "un acord de mínims", tal com ha definit el president Jordi Giró, en què els grups polítics tan sols haurien de posicionar-se sobre si estan a favor o no del tramvia per la Diagonal.

Aquest document exclouria el model de gestió, els calendaris d'obres, qui hauria de finançar el projecte i d'altres "sensibilitats" que allunyen a les formacions polítiques de l'acord. Segons Giró, aquest acord permetria que l'Autoritat de Transport Metropolitana (ATM) pogués "començar a treballar" en les tramitacions necessàries per a la construcció del tramvia.

De tota manera, Giró creu que una vegada aprovat l'acord la resta de grups es podrien posar a treballar conjuntament per decidir la resta de factors que no s'inclouen en la proposta de la CONFAVC.

El president assegura que després de reunions amb diferents actors, l'ATM els ha donat "aquesta escletxa" per impulsar l'estudi desprès de "moltes consultes a tècnics" per trobar la manera de "desencallar" el tramvia.

De fet, Giró assegura que si bé hi ha consens polític per tirar endavant el tramvia troben un "despropòsit portar un acord finalista" que enterri aquesta infraestructura durant aquest mandat i per això veuen aquest "acord de mínims" com un "element unificador".

Aquest acord proposat per la CONFAVC obligaria a canviar el punt de l'ordre del dia de cara al proper dimarts, en cas en què el govern optés per aquesta via. De fet, el document que s'ha de votar el dimarts és un protocol que fixa les bases del futur conveni entre l'Ajuntament de Barcelona i l'ATM.

En cas que s'aprovés la proposta presentada per la confederació, Giró deixa en mans de l'ATM si l'estudi engloba la construcció del tramvia per tota la Diagonal o es limita només al tram Glòries-Verdaguer, com proposava el govern local.

Després que Alfred Bosch anunciés el vot en contra d'aquest protocol, la tinenta d'Urbanisme va crear un acord polític al marge de la votació del plenari que seria un document similar al que s'ha elaborat ara per la CONFAVC, però ERC va mantenir el seu vot en contra.

De moment, la proposta ja l'han enviat a l'equip de govern, a ERC, al PSC, la CUP i al regidor no adscrit Gerard Ardanuy. Fonts d'Esquerra Republicana ja han anunciat que tot i agrair les aportacions ja han fixat el seu posicionament.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.