Save the Children denuncia la situació dels menors estrangers no acompanyats
Save the Children denuncia la situació dels menors estrangers no acompanyats SAVE THE CHILDREN - Archivo

Save the Children s'ha sumat a la denúncia del Defensor del Poble sobre la vulnerabilitat dels menors migrants que arriben sols a Espanya i, en concret, a la Comunitat Valenciana, fet sobre el qual l'organització porta alertant fa diversos anys.

L'ONG, davant el recent informe del Defensor del Poble, ha mostrat la seua "preocupació" pel "cas omís" a les denúncies de la institució en matèria de protecció a la infància migrant per part de les administracions públiques.

"Considerem realment alarmant el conflicte d'interessos existent entre els menors i la Fiscalia General de l'Estat o les seues homòlogues autonòmiques, quan aquest tenen el paper de supervisar els seus drets a Espanya", ha afirmat Ana Sastre, directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància en Save the Children.

Protocol d'Actuació Interinstitucional

L'informe del Defensor assenyala "greus deficiències" detectades, un any més, en els procediments seguits en diverses comunitats autònomes per a la determinació de l'edat, entre elles la Comunitat Valenciana.

En aquesta autonomia, segons l'ONG, "existeix un Protocol d'Actuació Interinstitucional, consensuat en 2013 entre totes les institucions i organismes pertinents, que reflecteix els centres sanitaris on realitzar les proves, així com l'existència en cada província d'un hospital de guàrdia les 24 hores".

No obstant açò, l'informe també assenyala que existeixen "significatives manques a la Comunitat en el referit a centres hospitalaris de referència, personal sanitari, proves a realitzar i requisits dels informes emesos".

El document alerta que el protocol interinstitucional "ni ha sigut subscrit per les institucions i organismes que ho van elaborar ni s'ha publicat, circumstàncies que fan que es plantegen dubtes sobre la seua implantació real i el seu possible desconeixement pels organismes intervinents".

A més, aquest protocol, segons l'informe del Defensor del Poble, "no indica quin tipus de proves es poden practicar en cadascun dels centres mèdics, la qual cosa ha donat lloc en alguns dels casos examinats a un pelegrinatge dels menors i dels agents de policia que els acompanyaven per diferents centres".

Impacte directe en els xiquets

En un dels casos que es tracta en l'informe, un hospital valencià no va poder practicar una ortopantomografía -prova per a obtindre una imatge general dels maxil·lars, la mandíbula i les dents- "per no comptar amb els aparells necessaris", ni tampoc un TAC de muscle i clavícula, en "no poder interpretar la prova per a la determinació de l'edat òssia". Aquestes proves tampoc van poder realitzar-se en l'hospital de guàrdia designat en la província de València.

Per al director territorial de Save the Children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, "aquesta falta d'informació i de coordinació i aquestes demores tenen un impacte directe en els xiquets possiblement més vulnerables: aquells que arriben fins al nostre país sols".

"Segons dades del Ministeri de l'Interior, en el cas de la Comunitat Valenciana, els menors estrangers no acompanyats tutelats en 2017 eren 238, la qual cosa representa un increment sobre l'any anterior de més d'un 40%", ha assenyalat Hernández, qui ha afirmat que "és imprescindible adaptar el sistema per a poder donar la millor atenció a aquests xiquets".

"Per la situació dels països d'eixida, pensem que se'n van a incrementar de manera sostinguda les arribades d'aquests xiquets en els pròxims anys, però és imprescindible adaptar urgentment el sistema de protecció a aquesta realitat per a assegurar el ple compliment dels drets d'aquests xiquets que viatgen sols en condicions terribles", ha afegit.

Consulta aquí más noticias de València.