L'aportació a Les Arts es manté en 600.000 euros i la de l'IVAM puja fins als 261.000

  • El projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2018 reserva una partida de 600.000 euros per al Palau de Les Arts Reina Sofia de València, la qual cosa suposa que es queda amb la mateixa xifra que en 2017, quan el coliseu sí va experimentar una lleugera pujada respecte als comptes de l'any anterior (2016), que contemplaven 541.000 euros.

En el cas de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), el museu valencià sí presenta un increment en els PGE d'aquest exercici, fins a aconseguir els 261.000 euros, enfront dels 171.000 euros que ha rebut de l'Estat enguany per als seus gastos de funcionament.

Aquestes són algunes de les dotacions més destacades que inclouen els comptes del Govern central per al pròxim exercici, que s'han donat a conéixer aquest dimarts.

Així, per a la temporada de la Fundació del Palau de Les Arts, els PGE arrepleguen una inversió de 600.000 euros. Aquest muntant continua quedant lluny de l'aportació estatal a altres coliseus de lírica del país, com el Teatro Real, que comptarà amb 9,3 milions per al desenvolupament de les seues activitats musicals, a més d'una altra partida addicional de 500.000 euros per a la programació del 200 aniversari; i el Liceu de Barcelona, que tindrà una aportació ordinària per a les seues activitats de 7,1 milions i una aportació addicional d'1,2 milions per a necessitats de tresoreria.

També disposarà de més diners que Les Arts, el Consorcio del Teatro de la Maestranza i Salas del Arenal (que es manté en 1.675.500 euros), d'acord al projecte consultat per Europa Press.

Aquestes diferències han sigut criticades en repetides ocasions a la Comunitat Valenciana i, fora de l'autonomia, per dirigents del Consell i col·laboradors dels Arts.

En 2016 el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, va proposar el Ministeri la seua incorporació al Patronat del Palau de Les Arts Reina Sofia de València amb la finalitat de que el Govern central "s'implique en el projecte i col·labore econòmicament de forma més directa en un dels espais culturals valencians més rellevants", va informar aleshores el Consell. El passat mes de desembre, amb motiu del canvi dels estatuts de la institució cultural valenciana, Marzà apuntava que les converses amb el departament d'Íñigo Méndez de Vigo continuaven.

Una altra institució cultural per a la qual es vé reclamant una major implicació de l'Executiu espanyol és l'IVAM, que en 2017 va obtindre 171.000 euros i en aquesta ocasió puja a una mica més de 261.000, encara que també lluny, per exemple, dels una mica més de dos milions que s'han reservat per al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

BELLES ARTS

Pel que fa als museus de titularitat estatal, apareix una partida per a 2018 de 500.000 euros corresponents al Museu de Belles Arts de València.

En la memòria d'objectius de l'Organisme Autònom Gerència d'Infraestructures i Equipaments, dins del Ministeri de Cultura, es nomena entre les metes de 2018 la continuació de la rehabilitació i ampliació del Museu de Belles Arts de València amb l'adequació de l'entorn i l'inici de la tramitació per a la seua aprovació del projecte de renovació museográfica.

També és de titularitat -i gestió en aquest cas- estatal el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Suntuàries González Martí, que té pendent des de fa anys escometre l'ampliació.

Per a 2018, els PGE contemplen per a l'ampliació i millora del centre 375.000 euros i diverses partides per als exercicis pròxims (450.000 euros en 2019; una mica més d'un milió en 2020 i quatre en 2021).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento