Primer dia laborable amb la pujada en vigor del 5% en el bonometro
Primer dia laborable amb la pujada en vigor del 5% en el bonometro GVA/ARCHIVO

Comprar aquest dimarts un bonometro de 10 viatges és un 5% més car que el mes passat. Les noves tarifes de Metrovalencia, que inclouen com a única novetat l'increment en el preu d'aquest títol, el més utilitzat de la xarxa, van entrar en vigor el passat diumenge 1 d'abril, i aquest dimarts és el primer dia laborable que estan en vigor.

El retard en la tramitació administrativa dels nous preus ha demorat la seua aplicació, que en anteriors ocasions s'aplicava a partir de l'1 de gener, amb el nou any. Amb els nous preus, el bo de 10 viatges del metro de València pujarà un 5%, la qual cosa suposarà que, per exemple, el de la zona A (la capital i alguns municipis limítrofs) passarà de costar 7,20 a 7,60 euros (40 cèntims més) i el de quatre zones (ABCD) s'incremente des dels actuals 20 euros fins als 21 (1 euro més).

El bonometro és el títol més utilitzat de la xarxa de Metrovalencia, amb més del 50% del total de viatgers. Així i tot, amb la pujada per a l'àrea de València, queda encara lluny del Bonobús Plus de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), que costa 8,50 euros. L'EMT, per la seua banda, manté congelat el preu de tots els seus títols en 2018.

Primera pujada en quatre anys

Aquesta és la primera pujada de tarifes en Metrovalencia des de fa quatre anys. A la congelació de la resta de títols propis de Metrovalencia diferents al bonometro s'uneix, tal com va avançar  20minutos, la dels títols integrats de transport de l'àrea de València. El Consell ha decidit mantenir per a 2018 els preus dels títols que permeten un servei combinat d'EMT, Metrovalencia i Metrobus.

D'aquesta manera, el bo de transport de 10 viatges amb dret a transbord i d'ús en EMT i Metrovalencia en zona A es manté en 9 euros i a 4 euros el títol temporal. L'abonament mensual, vàlid segons zones, segueix oscil·lant entre els 45 euros de la zona A/B/C i els 79,10 de la ABCD. El bitllet senzill de MetroBus contínua a 1,45 euros i es manté el preu d'un euro per a les persones jubilades. El bo transbord AB manté el seu preu inicial de 15,5 euros.

Segons fonts de FGV, la pujada aprovada busca incentivar que els usuaris habituals del suburbà passen a utilitzar la targeta moneder TuiN com a títol més avantatjós per a avançar en la integració tarifària dels diferents mitjans de transport.

De fet, el bonometro es mantindrà congelat en els 7,20 euros actuals en aquest format, que consisteix bàsicament a recarregar diners i no títols en el suport, de manera que el propi sistema va descomptant els viatges a mesura que es van realitzant.

A més, ofereix altres avantatges: no hi ha zona D (excepte Aeroport), tot el tramvia és zona A, i els trajectes entre estacions contigües de diferents zones es consideren com una sola zona. 

Aquesta targeta, l'ús de la qual encara és minoritari (entre el 5% i el 10% del total) es carrega i recarrega amb un mínim de 10 euros i s'ha de validar d'entrada i eixida, excepte en el tramvia (solament d'entrada), perquè es puga aplicar la tarifa corresponent al trajecte realitzat.

FGV segueix recuperant viatgers 

Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) va superar el passat any els 74 milions de viatgers en tots els seus mitjans de transport, un 1,76% més respecte a 2016. Segons fonts de l'empresa pública, aquestes magnituds confirmen «el procés de recuperació d'usuaris dels últims anys», que a més consolida la fi de la dinàmica iniciada per la crisi, quan va perdre viatgers durant diversos exercicis de forma consecutiva. A més, des de la companyia destaquen la «millorança» de les seues dades macroeconòmiques.

Consulta aquí más noticias de València.