Representants del Cor de la Generalitat demanen una reunió amb Girona per a tractar la consolidació de places
Representants del Cor de la Generalitat demanen una reunió amb Girona per a tractar la consolidació de places TATO BAEZA

Representants del Cor de la Generalitat Valenciana han enviat al secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, una sol·licitud de reunió amb la finalitat de tractar l'obertura d'una via de negociació sobre la consolidació de les places dels integrants d'aquesta agrupació artística i evitar, així, arribar a convocar parades que afectarien les pròximes representacions del Palau de les Arts, entre elles 'Tosca'.

El missatge al secretari autonòmic reclama que es produïsca aquesta reunió "amb la major urgència" i recorda l'escrit presentat per representants del cor en el Comité d'empresa de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) el passat 5 de març en el qual exposaven les seues reivindicacions. Fonts del col·lectiu han assenyalat a Europa Press que han pres aquesta mesura després de no rebre "cap resposta satisfactòria" sobre aquest tema concret.

Les mateixes fonts han assenyalat que aquest dilluns sí es va produir una trobada entre el Comité d'empresa de l'IVC en el qual també estaven presents el director d'aquest institut, Abel Guarinos, i la sotsdirectora de Música, Marga Landete, però on "no va haver-hi cap resposta específica" sobre la situació del Cor, sinó que es "van limitar" a entregar còpia del II Acord de la comissió de diàleg social del sector públic instrumental de la Generalitat relatiu a criteris generals d'aplicació a les ofertes d'ocupació públic i les seues convocatòries en el sector públic empresarial.

Precisament, diuen, l'aplicació d'eixe acord per a la reducció de la temporalitat en el sector públic instrumental de la Generalitat, del que forma part l'Institut Valencià de Cultura, és el que pot afectar els cantants, ja que els contractes de treball que vinculen al Cor de la Generalitat amb l'institut són tots temporals per interinitat.

Davant aquesta situació, aquestes fonts reclamen obrir una negociació amb la finalitat d'arribar a un "acord polític" que contemple l'"excepcionalitat" de la unitat artística i puga assegurar la continuïtat dels integrants. Proposen en aquest sentit alternatives com que el Cor passe a dependre del Palau de les Arts, que forme una entitat específica al costat de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana o una via similar a la dels treballadors de l'Hospital d'Alzira després de la reversió al sistema públic.

Així mateix, recorden que tots els components de la plantilla del Cor "van superar en el seu moment unes proves d'accés que complien els requisits d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat". Per açò, reclamen que eixes proves "siguen consolidades amb caràcter general com a proves vàlides per a considerar als cantants com a treballadors fixos de l'IVC sense cap altra prova o tràmit extraordinari".

Per la seua banda, el director de l'IVC, Abel Guarinos, ha asseverat a Europa Press que les places estan consolidades "per primera vegada" en tres dècades, ja que abans no existia una Relació de Llocs de treball (RPT), que ha sigut una de les "fites" que s'ha aconseguit, a més, per "imperatiu legal".

Ha recordat que els llocs als quals van concórrer els cantants eren d'interins, a diferència dels fixos de l'orquestra, i ha agregat que la llei que regula el sector públic marca determinats preceptes, encara que no es tanca en banda a cap negociació.

"VÀLUA GLOBAL I INDIVIDUAL"

El responsable de l'IVC ha apuntat que, en tot cas, encara que es convocaren les places -una cosa per a la que no hi ha data, ha recalcat- els cantants del Cor les superarien "sobradament". "Ara és quan més segurs estan; conec la seua vàlua, tant a nivell global com a individual", ha assenyalat, al mateix temps que ha ressaltat que es tracta, "sens dubte, d'un dels millors cors d'Europa".

I ha afegit: "Des de l'IVC volem que el Cor de la Generalitat continue amb la gent que està treballant però en ser un cor d'una administració pública es regeix per la llei del sector públic". Ha insistit que "no perillen" els cantants i que "tenen el nostre compromís que volem que seguisquen".

CASTELLÓ CULTURAL

D'altra banda, com a conseqüència de la RPT, se'n va a procedir a l'amortització de quatre places de Castelló Cultural que es farà efectiva entre finals d'aquest mes de març i la primera quinzena d'abril.

Consulta aquí más noticias de València.