El jutjat demana a l'excoordinador d'EUPV que documente les activitats desenvolupades en el seu viatge a Cuba
El jutjat demana a l'excoordinador d'EUPV que documente les activitats desenvolupades en el seu viatge a Cuba EUROPA PRESS

L'excoordinador nacional d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) David Rodríguez haurà d'aportar la justificació documental de l'activitat desenvolupada durant un viatge a Cuba, durant el qual va assistir al funeral de Fidel Castro, pagat suposadament a càrrec del grup provincial. Així ho ha dictat en una providència la magistrada del jutjat número 9 d'Alacant després de prendre-li declaració aquest dimecres.

Rodríguez vé investigat en la causa, al costat de la diputada provincial Raquel Pérez, amb motiu de la denúncia presentada per un assessor del PP en l'Ajuntament de València. En la denúncia s'apuntava als delictes de malversació de cabals públics i d'apropiació indeguda

La jutgessa ha reclamat, a més, a Pérez la justificació documental de la despesa realitzada pel viatge "amb suport bancari", així com altres activitats de similar "índole" abonades pel grup provincial durant 2016 i 2017.

Segons la providència, Rodríguez i Pérez tenen quatre dies per a presentar la documentació requerida i que del resultat d'ella es prendrà una decisió sobre la causa.

En la seua declaració, tant Rodríguez com Pérez han assegurat que està dins de la legalitat i que està taxat pel Tribunal de Comptes i per la institució provincial.

L'advocat de tots dos, José García Marcos, ha indicat que el denunciant s'ha ratificat en la denúncia que va interposar en un jutjat de València que es va inhibir en els de Alacant.

En atenció als mitjans a l'eixida de la seua declaració, David Rodríguez ha reafirmat que va viatjar en relació a "la tasca solidària" que duu a terme l'Associació d'Amistat amb Cuba José Martí i que "s'emmarcava" en la col·laboració que es manté amb el grup de la Diputació.

"Hem argumentat la meua trajectòria com a militant en solidaritat amb Cuba i la relació que s'ha mantingut amb el grup de la Diputació que ha permès uns assoliments més que constatables, com la declaració institucional del Ple de Diputació condemnant i demanant l'alçament del bloqueig dels Estats Units", ha al·legat Rodríguez, que ha posat en valor que és "l'única" institució "supramunicipal" valenciana que ha aprovat una declaració en eixe sentit.

Per açò, ha manifestat que "no cal buscar un més enllà" i ha considerat que el viatge va ser "com a part d'eixa col·laboració natural" entre l'entitat i el grup provincial i que "no hauria de ser noticiable".

Així, ha desvinculat la qüestió d'Esquerra Unida i del seu càrrec com a coordinador, "evidentment", i s'ha qüestionat què haguera passat si en lloc d'ell haguera viatjat "una altra persona" de l'entitat.

Preguntat sobre quina documentació sobre la visita a Cuba s'havia entregat, David Rodríguez ha dit que "tota" i ha recordat que s'ha rendit comptes "tant a l'associació com al grup de la Diputació".

RAQUEL PÉREZ

Per la seua banda, la diputada provincial d'EUPV, Raquel Pérez, ha indicat que ha aportat "tota la documentació" relativa a les despeses del grup. I ha defès que el compte del grup està fiscalitzada pel Tribunal de Comptes. Sobre aquest tema, ha indicat que no s'han detectat "irregularitats" sobre els números del seu grup des que va entrar en la Corporació provincial en 2015.

"A més, s'està fiscalitzant en la Diputació d'Alacant, on hi ha una comissió de fiscalització i s'està duent a terme per part d'Intervenció", ha argumentat. Ha recordat que des d'octubre, els grups han d'aportar la comptabilitat, com els extractes bancaris i les factures.

Així mateix, ha subratllat que se li han formulat "molt poques preguntes" i que ha respost a "tot sense moltes preguntes, perquè no cabien més explicacions de les quals he donat". "He portat tota la documentació", ha insistit.

"No només hi ha una factura nominal, sinó que hi ha en el nostre grup unes 30 o 40 factures nominals, en el mateix sentit i en les mateixes característiques que aquest, perquè es fa una tasca política de jornades, dietes i transports que per llei han de ser nominals", ha asseverat i ha reiterat que la de Rodríguez "no té per què ser més estranya".

Consulta aquí más noticias de Alacant.