Comunitat Valenciana

ValenciApp, una aplicació per a impulsar l'ús del valencià en els establiments comercials

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Neus Mestres i Manuel Carceller (Plataforma per la Llengua al País Valencià)
Neus Mestres i Manuel Carceller (Plataforma per la Llengua al País Valencià)
EUROPA PRESS
Neus Mestres i Manuel Carceller (Plataforma per la Llengua al País Valencià)

La Plataforma per la Llengua del País Valencià ha presentat aquest dimecres 'ValenciApp', una aplicació per a telèfon mòbil que permet valorar l'atenció oral, escrita i virtual del valencià en més d'1,5 milions d'establiments comercials amb l'objectiu de millorar la situació del valencià en el sector de consum i serveis.

ValenciApp, disponible per descàrrega gratuïta per a telèfons mòbils amb sistema operatiu Android i iOs, pretén "donar un impuls en el comerç en la nostra llengua i incentivar les empreses a considerar el valencià com un factor positiu per la seua activitat".

Així ho han anunciat aquest dimecres en roda de premsa el delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, i la seua directora, Neus Mestres. La iniciativa, han subratllat, busca "visibilitzar i premiar les bones pràctiques" dels establiments comercials en l'ús del valencià.

Una vegada descarregada l'aplicació, els usuaris es registren i poden valorar i comentar l'ús que es fa de la llengua en els més d'1,5 milions de comerços i establiments geolocalitzats en Google Maps en tota l'"àrea de domini lingüístic", ja siga a la Comunitat Valenciana, Catalunya o Balears, entre d'altres.

L'app classifica els establiments segons la responsabilitat lingüística que tenen. L'usuari pot valorar de l'1 al 5 l'ús que fan del valencià (oral, escrit i virtual) i compartir en les xarxes socials la seua experiència. A més, disposa d'un apartat per a escriure comentaris, que seran revisats periòdicament per l'equip tècnic de la Plataforma per a assegurar que no hi haja comentaris inadequats o insultantes.

D'aquesta manera, els usuaris podran conéixer què comerços realitzen la seua activitat diària i professional en valencià. Precisament per a "premiar" el seu ús, la Plataforma per la Llengua tramitarà uns adhesius de reconeixement lingüístic als establiment que acumulen millors valoracions, amb la intenció d'ajudar a reconéixer la seua tasca en defensa del valencià en el comerç.

Aquests adhesius tindran una durada d'un any i podran ser renovats o no segons les valoracions dels usuaris. Per contra, si detecten reiterats comentaris negatius en alguns comerços, es posaran en contacte amb ells per a oferir-los ajuda i material que els permeta millorar en aquest aspecte, ha explicat Mestres.

Amb la ValenciApp, l'ONG del valencià pretén impulsar l'ús de la llengua en el sector econòmic per a "superar una situació de desigualtat lingüística", atés que el valencià ocupa un lloc "escàs" en el comerç, ha admès Carceller.

I açò malgrat que, tal com ha recordat Carceller, una enquesta de la Generalitat de 2015 posava en relleu que el 73,5% del sector serveis deia entendre bé o molt bé el valencià i es mostrava a favor del seu ús. A més, en els últims deu anys, ha afegit, el coneixement de la llengua ha sigut un factor "favorable i positiu" per a trobar ocupació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento