Comunitat Valenciana

Investigadors de la UJI descobreixen que les fulles de les plantes tenen mecanismes per a comunicar-se

  • Investigadors de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, en col·laboració amb les nord-americanes de Texas del Nord i Califòrnia, han descobert que les fulles de les plantes disposen de mecanismes per a comunicar-se entre si i reaccionar en cadena a qualsevol canvi de condició ambiental.
[Uji Premsa] L?Uji Descobreix Que Els Fulles Dels Plantes Tenen Mecanismes Per
[Uji Premsa] L?Uji Descobreix Que Els Fulles Dels Plantes Tenen Mecanismes Per
UNIVERSIDAD JAUME I
[Uji Premsa] L?Uji Descobreix Que Els Fulles Dels Plantes Tenen Mecanismes Per

Les conclusions d'aquest treball, on ha participat el catedràtic de Producció Vegetal de la UJI Aurelio Gómez Cadenas, s'han publicat en la revista 'Science Signaling', ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

"El nostre treball demostra que les fulles d'una planta són capaces de parlar entre si, saber com es troben a cada moment i percebre com la resta de fulles està sentint", ha asseverat Gómez Cadenas, qui ha indicat que les situacions adverses patides d'una banda de la planta, però no per la resta del vegetal -com, per exemple, una forta radiació o un atac d'alguna plaga o patogen- es transmeten per a coordinar la resposta de la planta.

En conseqüència, "vam demostrar que l'exposició d'una fulla a una forta il·luminació genera el tancament de porus, anomenats estomes, en tota la planta a fi d'evitar una possible deshidratació", ha afirmat Gómez Cadenas, qui ha destacat que aquest comportament no s'havia demostrat i "podria ser similar al llenguatge dels animals o les persones".

La planta model utilitzada per a fer aquesta investigació va ser Arabidopsis thaliana. Els investigadors van aplicar estrés lumínic a una sola fulla i van comprovar que la resta presentava el mateix comportament davant el canvi de condicions ambientals.

Aurelio Gómez Cadenas i la investigadora Sara I. Zandalinas, coautora d'aquest treball -qui va defendre la seua tesi doctoral en la UJI fa un any i actualment continua la seua investigació en la Universitat de Texas del Nord- han apuntat que l'increment de llum localitzat en una sola fulla "desencadena una ona de senyalització química en forma de cascada a la resta de fulles de la planta".

En concret, en la propagació d'aquesta ona participen senyals de calci, d'espècies reactives d'oxigen i elèctriques, de manera que tota la planta "reacciona a l'estrés lumínic induït com si tota ella haguera rebut la mateixa quantitat de llum".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento