Les Falles deixen els mateixos residus, però més reciclatge
Les Falles deixen els mateixos residus, però més reciclatge CEDIDA - Archivo

Com cada any després de la cremà, València va obrar el miracle i es va despertar ahir com si les Falles de 2018 pràcticament no s'hagueren celebrat. La ciutat ha recuperat la normalitat després dels dies grans de les festes. En quasi una nit, van cremar els 700 monuments, i els serveis de neteja han arreplegat 2.240 tones de cendres (un 4,3% menys que l'any passat). 

Per tipus de residus, els orgànics han augmentat quasi un 0,05%, en aconseguir les 7.666 tones; el paper i cartó ha baixat un 0,92% (268 tones), els envasos van caure un 1,12% i els estris (restes del muntatge de falles) han crescut un 20,85%, fins a les 167 tones. 

L'Ajuntament va iniciar ahir una neteja general de tots els barris de la ciutat per a eliminar a consciència les restes d'arena i altres desaprofitaments, una operació que durarà fins a aquest pròxim divendres. València dedica aquest mes de març a neteja un pressupost 1,5 milions d'euros superior al d'un mes normal. Els contenidors calcinats han baixat de 34 a 17, mentre les papereres encara s'estaven recomptant ahir. 

D'altra banda, les multes a comissions falleres per falta de neteja han sigut solament 2, després de 17 prevencions fruit de la visita d'inspectors. La regidora de Medi ambient, Pilar Soriano, va afirmar que les de 2018 han sigut unes Falles «en general tranquil·les» per la creixent conscienciació ciutadana, però alhora va demanar una reflexió sobre les revetles al costat de monuments protegits per la proliferació d'orines i d'altres problemes d'higiene que provoquen. 

Inspeccions

Les Falles d'enguany han conclòs, a més, amb 712 anàlisis d'olis i més de 350 inspeccions a mercats ambulants amb menjars, va informar la regidora de Sanida, Maite Girau. En concret, quant al control de masses fregides (bunyols, xurros), des del dia 3 fins al 19 de març s'han realitzat766 visites a 146 establiments autoritzats.

A més, s'han realitzat 712 anàlisi d'olis i 62 visites escomeses d'aigua amb 84 anàlisi d'aigües. Respecte a les dades turístiques, els establiments hotelers de la ciutat de València han registrat una ocupació real del 86,67% per al tram del 16 al 19 de març. Si es té en compte l'àrea metropolitana, l'ocupació ascendeix al 86,03%, segons va avançar ahir el secretari autonòmic de la Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer. 

En tots dos casos, es tracta de resultats que superen en vuit punts a les previsions inicials d'aquest departament. Segons Colomer, «el balanç final supera el pronòstic inicial» i apunta al fet que «el turisme constitueix un element de dinamització econòmica per a la nostra ciutat i per al conjunt de la Comunitat Valenciana».

En xifres

1.730.269 viatgers van utilitzar el servei ininterromput de metro i tramvia a València entre el 15 i el 19 de març, segons FGV. 

9.451 incidents va gestionar el telèfon 112 Comunitat Valenciana durant les Falles, el 59% d'ells de caràcter sanitari. 

95.000 persones van visitar l'Exposició del Ninot, 10.000 més que en 2017. 

146 inspeccions de consum es van practicar en la ciutat, sense incidències significatives.

Consulta aquí más noticias de València.