Comunitat Valenciana

El vent i la pluja desllueixen la cremà de les Falles

  • Segons l’Aemet, han sigut les més ventoses de les últimes dècades.
  • L’oratge empitjorava de vesprada i posava en perill l’acte de la Cremà.
Las Fallas 2018 concluyeron con la Cremá de la Falla Municipal, en la plaza del Ayuntamiento de València.
Las Fallas 2018 concluyeron con la Cremá de la Falla Municipal, en la plaza del Ayuntamiento de València.
MANUEL BRUQUE / EFE
Las Fallas 2018 concluyeron con la Cremá de la Falla Municipal, en la plaza del Ayuntamiento de València.

La Cremà es va veure anit deslluïda pel vent i la pluja, protagonistes inesperats, que amenaçaven amb arruïnar el fermall d'or a les Falles. La cremà dels 700 monuments repartits per la ciutat estava en suspens al tancament d'aquesta edició (23.00 hores), quan havien començat a cremar solament les falles infantils.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ja ha definit les Falles de 2018, les segones declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat, com les més ventoses de les últimes dècades, amb ratxes de vent d'entre 50 i 72 km/h que accentuaven la sensació de fred.

Aquest fenomen va estar present des de la Plantà, el dijous 15 de març, la qual cosa va causar la caiguda d'algunes rematades i peces durant el muntatge, fins a ahir, quan es va desplomar a les 20.30 hores la falla La Victòria, del Port de Sagunt, que havia aconseguit el primer premi Especial. No obstant açò, la festa, va tenir un balanç «molt positiu» en tots els sectors, segons va destacar l'alcalde, Joan Ribó, malgrat que sí va reconèixer que para futures edicions caldria «millorar» la mobilitat.

L'última mascletà d'enguany va captivar ahir a colp de quilos de pólvora i decibels a tots els presents. Va ser a càrrec de la pirotècnica Reyes Martí, la primera dona que efectua el tret que tanca el cicle faller. «Ha sigut molt bonic», va declarar, però va voler «sorprendre amb un pam, pam, pam diferent».

Ja a la vesprada els problemes augmentaven i posaven en escac el plat fort: la Cremà. A les 22.00 h van començar a cremar les falles infantils; mitja hora després ho va fer la guanyadora del primer premi; a les 23.00 h li tocava el torn a la falla infantil municipal. Una hora més tard, el foc devoraria totes les falles grans, no obstant açò tres d'elles van avançar el seu horari quinze minuts per l'amenaça del vent.

El colofó hauria d'arribar llavors al voltant de la una de la matinada amb la Cremà de la falla municipal, de l'artista urbà Okuda. Les d'enguany també seran recordades com les Falles amb les majors mesures de seguretat establides fins hui, amb un fort increment policial en els carrers, el tancament d'algunes estacions de metro i túnels per als vianants durant les hores de major afluència.

Rotund èxit de públic 

Mancant les dades definitives, les previsions turístiques per a aquestes Falles apuntaven a un 80% d'ocupació hotelera en els dies previs per fi de setmana i a un 100% en les últimes jornades. Una situació que, com sempre ocorre quan les Falles cauen en cap de setmana, reobri el debat sobre la necessitat o no d'instaurar el dia de la Cremà en dilluns per a aprofitar l'estirada turística que sempre genera la festa quan així coincideix en el calendari.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento