València tanca a partir del divendres el centre al trànsit privat per les Falles
València tanca a partir del divendres el centre al trànsit privat per les Falles JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE

Els dies grans de les Falles de 2018 s'acosten i, amb ells, el tancament del centre de València al trànsit rodat privat per la presència de monuments, carpes i de multitud de desfilades i actes en els seus carrers.

A partir de les 15.00 hores d'aquest divendres, 16 de març, fins a les 4.00 de la matinada del pròxim dia 20, la circulació quedarà restringida en tota la zona interior del perímetre que formen les grans vies i la marginal dreta del Jardí del Túria, des del pont de les Glòries Valencianes fins a la plaça d'Amèrica. Aquest límit inclourà la plaça d'Espanya i els passos inferiors de la Petxina.

La prohibició de circular pel centre de València que comença despús-demà no afectarà als autobusos urbans, taxis, vehicles de servei públic, cotxes oficials autoritzats, vehicles d'emergències i residents.

A més, en funció de les necessitats de mobilitat, es podrà ampliar la zona de tancament del trànsit a l'interior del següent anell, delimitat per les avingudes Pérez Galdós, Giorgeta i Peris i Valero, així com el túnel de l'avinguda Pío XII, en Campanar.

Per a compensar aquesta situació, el Centre de Gestió de Trànsit de l'Ajuntament habilitarà àrees d'aparcament en els accessos a la ciutat, on es podrà enllaçar tant amb parades de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) com de Metrovalencia, i la zona ORA se suprimeix fins al dia 20.

Aparcaments

Accés des de la V-21. Es recomana deixar el cotxe en la zona dels campus de Tarongers i de la Politècnica. També hi ha altres opcions com el pàrquing del Mercat del Cabanyal, el de JJ Dómine (en el port), en el d'Eugenia Viñes (passeig marítim) o en el del Veles e Vents. Altres aparcaments estan en les avingudes Primado Reig, Catalunya, Aragó o Severo Ochoa.

Per la pista de Silla (V-31). El millor és estacionar a l'entorn de les avingudes Germans Maristas i Antonio Ferrandis. També està l'opció del pàrquing de Doctor Waksman, proper a Russafa, encara que se sol omplir prompte.

Des de la A-3. Es pot aparcar en la zona habilitada que envolta Tres Forques, Tres Creus i Campos Crespo. També està el pàrquing de l'Hospital General.

Pista d'Ademús (CV-35). Es recomana la zona entre les avingudes Mestre Rodrigo i Burjassot i els carrers Menéndez Pidal i Tirso de Molina, al costat dels pàrquings de Pío XII i del Parc de Capçalera.

En estacions de FGV. Metrovalencia disposa de 22 estacions amb places d'aparcament gratuïtes per a poder combinar cotxe i metro. La de València Sud, que dóna servei a municipis del sud de l'àrea metropolitana, com Catarroja, Albal o Benetússer, ha augmentat en 220 la seua capacitat i arriba fins a les 388 en Falles.

Transport públic

Autobusos. L'EMT oferirà servei 24 hores en 13 línies en Falles. L'empresa municipal incrementa un 20% les places disponibles enguany, fins als 3,6 milions. El dispositiu es durà a terme entre el 16 i el 19 de març i inclou la prolongació de servei d'altres 18 línies. Totes les nocturnes tindran freqüències de pas de 23 minuts fins a les 3.00 de la matinada. Dos punts d'intercanvi en plaça d'Espanya i Tetuán permetran arribar fins al centre.

Metro. Ferrocarrils de la Generalitat programarà servei ininterromput del metro de València des del 15 de març, dia de la plantà, fins a la matinada del dia 20, amb la finalitat de la tradicional cremà.

Seguretat

Tancament de Colón i Xàtiva. Ambdues parades de metro romandran tancades, per motius de seguretat, durant el tret de la mascletà, és a dir, de 12.30 a 14.30 hores, del 16 al 19 de març.

Pas inferior de Germanies. La zona per als vianants del túnel de les grans vies estarà tancada de 19.00 a 2.00 hores, del 15 al 19 de març, per a prevenir massificacions en l'encès de llums de Russafa.

Més neteja i alta ocupació

Els serveis municipals de neteja han activat ja un dispositiu especial de Falles que contempla un increment del 4,95% quant a les jornades dels mitjans humans, mentre que els mitjans mecànics pujaran un 0,55%. El pla s'estendrà fins al 23 de març, per a poder fer front a l'elevada demanda després de les festes. Respecte a les previsions turístiques, els hotels de la ciutat esperen aconseguir un a ocupació propera al 80%, segons la Generalitat.

Consulta aquí más noticias de València.