Gastroenteritis i refredats posen hospitals al límit

La situació es pot agreujar més amb l’arribada de la grip. Salut intenta que es derivin la major quantitat de casos als centres d’atenció primària.
Els hospitals catalans reforcen aquests dies la seva recomanació de resoldre les urgències als ambulatoris i no anar als hospitals, a no ser que els casos siguin greus. Segons les dades de la darrera setmana, les urgències ateses són un 8,6% superiors al normal i un 11,4% més nombroses que fa un any per culpa, sobretot, de casos de gastroenteritis i refredats.Tot i la petició, és difícil alterar l’hàbit de desplaçar-se abans a un hospital perquè la població té la percepció que s’atén més ràpid. A més a més, no tots coneixen quins ambulatoris obren a la nit, apunta Metges de Catalunya.

La directora adjunta d’Afers Assistencials de l’Institut Català de la Salut (ICS), Montserrat Figuerola, recorda que la majoria de casos que s’atenen en aquestes dates són «per quadres respiratoris normals, no alarmants», i «primer» s’ha d’anar al CAP «perquè l’atengui la seva infermera o metge de capçalera».

Reforç d’infermeres

Els hospitals de l’ICS (Vall d’Hebron, Can Ruti, Bellvitge i Viladecans a Barcelona) s’han reforçat amb més infermeres i metges, així com auxiliars clínics. Aquests centres registren un 6% més d’urgències, però la situació, segons Figuerola, és l’«habitual».

Sense haver despuntat encara la incidència de la grip, hospitals com el Clínic van arribar a tenir sis hores un pacient en l’ambulància perquè estava saturat. La situació ara està «normalitzada».

Majors de 70 anys

D’altres, com el Parc Taulí de Sabadell, amb 750 visites setmanals, està molt per damunt de la dada normal (550). El 60% són persones majors de 70 anys amb pluralitat de patologies i el centre es troba «al límit».

El Sant Pau registra un «augment lleuger», després d’un increment del 8% al 10% la setmana passada. Té 420 urgències diàries i les esperes arriben a tres hores en casos no urgents. La resta entren immediatament. La situació és semblant a l’Hospital del Mar i a Sant Joan de Déu.

Ambulatoris a ple rendiment

Gastroenteritis, refredats, otitis, grip, descompensació de malalties de les persones grans... Són les  urgències que atenen també els ambulatoris. Salut no recopila les xifres d’urgències, però alguns com el de la Florida (l’Hospitalet) han duplicat les urgències i les visites domiciliàries, segons que va explicar Josep Lluís Ballvé, de Camfic (Medicina Familiar). També n’enregistren més a Granollers, segons Josep Espinasa, metge del CAP Sant Miquel i membre de la Camfic. «De normal anem justos, així és que ara hem de fer un sobreesforç. Es nota», va apuntar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento