Generalitat apel·larà al Constitucional si el Govern impedeix implantar la jornada de 35 hores per als seus funcionaris
Generalitat apel·larà al Constitucional si el Govern impedeix implantar la jornada de 35 hores per als seus funcionaris I.CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo

Així li l'ha traslladat la consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, a la secretària d'Estat de Funció Pública, Elena Collado Martínez, durant la reunió que les dos han mantingut aquest dimarts en la seu del Ministeri, informa la Generalitat en un comunicat.

Bravo ha assegurat que Hisenda "pretén que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) impossibiliten que aquelles autonomies que no hagen complit amb la regla de despesa, deute i dèficit no puguen aplicar la jornada de 35 hores ni oferir places d'ocupació pública suficients per a cobrir les jubilacions".

Des de la Generalitat adverteixen que la Comunitat Valenciana no podria aplicar al personal empleat públic algunes de les millores pactades per l'Executiu amb els sindicats, com la jornada de 35 hores setmanals, perquè "el Ministeri vol incloure en els pressupostos una clàusula que ho impediria en el cas d'aquelles comunitats autònomes que, com la valenciana, incompleixen les regles de despesa, deute i dèficit previstes en la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera".

Eixa clàusula limitaria també la taxa de reposició de vacants de funcionaris a aplicar en l'administració de la Generalitat. Per açò, la consellera ha assegurat que el Consell "portarà al Constitucional el projecte de llei de Pressupostos si, una vegada més, el Govern castiga a la Comunitat Valenciana amb un efecte col·lateral de l'infrafinançament, perquè no pot complir amb l'objectiu del dèficit si no té els recursos necessaris per a açò".

"INSTRUMENTALITZANT EL CONTROL DEL DÈFICIT"

Gabriela Bravo ha transmès així a la secretària d'Estat el seu rebuig a "la pretensió governamental a impedir que la Comunitat Valenciana aplique dos de les tres millores pactades en l'acord aconseguit amb els sindicats".

Aquestes millores inclouen l'augment del salari dels treballadors públics fins a un màxim del 8,79% fins a l'any 2020 (increment que sí podrà aplicar la Generalitat per a les seues plantilles), la jornada laboral de 35 hores setmanals i que la taxa de reposició torne a ser del cent per cent de les baixes per jubilació.

La consellera ha assegurat que la Generalitat no té un problema de despesa "sinó d'ingressos, a causa d'un sistema de finançament injust que escamoteja als valencians el que els correspon per població i activitat econòmica, tant en transferències corrents com en inversions". "És lamentable que el Govern central estiga instrumentalitzant el control del dèficit en perjuí d'algunes autonomies", ha afegit.

CONCILIACIÓ FAMILIAR

La pretensió governamental, segons la consellera, situa els funcionaris valencians en una situació de "manifesta desigualtat" pel fet de treballar a la Comunitat Valenciana enfront de la resta de funcionaris de l'Estat i d'altres autonomies. Aquesta situació es tradueix, segons Bravo, "en una desigualtat que els perjudica per a dur a terme jornades laborals compatibles amb la plena conciliació familiar".

Respecte a la reducció de les taxes de reposició de les vacants, Bravo ha remarcat que eixa mesura "frenarà la necessària regeneració d'una administració pública".

Una plantilla, la de funcionaris públics valencians, que "emmalalteix d'elevades taxes d'envelliment", ja que més del 60% del personal té cinquanta o més anys, i el 36% de la plantilla està en situació de precarietat laboral, "la qual cosa ens impediria impulsar polítiques públiques que necessita la ciutadania", ha resolt.

Consulta aquí más noticias de València.