La Generalitat llança un pla per a posar en el mercat més de 6.000 vivendes i oferir lloguers "assequibles"
La Generalitat llança un pla per a posar en el mercat més de 6.000 vivendes i oferir lloguers "assequibles" GVA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, han presentat el citat pla en un acte en el Palau de la Generalitat en el qual tots dos han destacat les polítiques de vivenda com a "epicentre" de les actuacions del Consell i com a eix d'unió entre el creixement econòmic i la política social.

Aquest pla, que vé encomanat per la pròpia llei de la funció social de la vivenda, preveu contribuir a la creació en el sector de la construcció i afins d'uns 10.000 llocs de treball en els tres anys que abasta.

"Ens haguera agradat anar més enllà", ha dit Puig, però ha lamentat que el Govern ha judicialitzat aquesta qüestió portant la llei al Tribunal Constitucional (TC). Ha recordat que aquest òrgan ha reconegut recentment la competència de Navarra sobre aquest àmbit i ha reiterat la petició a l'Executiu central que convoque la comissió bilateral i la retirada del recurs.

També s'ha referit al Pla Estatal de Vivenda aprovat pel passat Consell de Ministres, del que ha opinat que "haguera hagut de ser consensuat", al mateix temps que ha demanat que es firme amb rapidesa "el conveni amb la Generalitat, perquè puguem actuar i puguem avançar".

En qualsevol cas, ha incidit que la Generalitat va a "posar tot el que estiga de la seua part perquè totes les persones tinguen dret a la vivenda" i "parar la possible bambolla" del lloguer, determinada per la pujada de preus i l'increment d'apartaments turístics.

Salvador ha destacat que es tracta d'un pla "dinàmic, flexible" que tindrà una comissió de seguiment i control. En ser preguntada sobre què es considera "lloguer assequible", Salvador ha assenyalat que estarà per sota del preu de mercat, entorn dels 200 o 300 euros, i ha volgut diferenciar aquests lloguers dels socials.

Van dirigits, ha dit, a aquelles persones que "no tenen la possibilitat d'accedir al lloguer en renda lliure", sense restriccions d'edat, encara que sí ha fet especial menció al col·lectiu dels joves.

Així mateix, ha detallat les tres línies d'actuació que contempla aquest pla plurianual, que abasten la rehabilitació de vivendes públiques, la recuperació de vivendes públiques i l'ampliació del parc públic de vivendes.

ACCIONS DE REHABILITACIÓ

El primer eix inclou quatre tipus d'accions. En primer lloc, contempla la reparació de les vivendes del parc públic i propi de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sol (EVHS) actualment deshabitades, que preveu arribar a 890 vivendes amb un pressupost inicial aproximat fins el 2020 de 17,7 milions.

Així mateix, es planteja la rehabilitació dels edificis de vivendes del parc públic de la Generalitat mitjançant el Programa de Regeneració i Renovació Urbana i Rural (Pla Estatal de Vivenda amb recursos de Foment i la Generalitat), que arribarà a 2.286 vivendes amb un pressupost de 18,17 milions.

També es preveu posar en el mercat un total de 836 vivendes a través de la rehabilitació d'aquelles incloses a Plans d'Intervenció Integral Sostenible (PIINS), amb una inversió de 8,6 milions.

La principal novetat radica en el quart eix, de vivendes de lloguer solidari. Es tracta d'immobles de particulars els propietaris dels quals els tenen buits perquè no tenen recursos per a rehabilitar-los que cedeixen el seu ús a la Conselleria, que els repara i els posa en lloguer. Es preveu arribar a 167 vivendes i el pressupost inicial és de 2,5 milions.

RECUPERACIÓ DE VIVENDES

En aquest segon bloc d'actuacions s'emmarca la incorporació de vivendes depenents de les diferents conselleries que estaven en desús (139 vivendes) i el pressupost dependrà de la valoració que es faça de les necessitats de reparació, amb càrrec al pressupost de la línia de rehabilitació.

També es contempla incorporar 420 vivendes del parc de vivenda social i del propi de l'EVHA que estan ocupades irregularment. Així mateix, es preveu passar aquest mateix any un total de 130 vivendes de compra a lloguer.

ACTUACIONS PER A AMPLIAR EL PARC

Per la seua banda, en el tercer eix s'inclou llançar un concurs per a la compra de vivendes de tipologia plurifamiliar situades en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana per un import de 50 milions d'euros, amb els quals es preveu adquirir 550 vivendes. El primer concurs es llançarà aquest mateix any amb 15 milions i la compra de 165 vivendes.

Així mateix, se'n van a reprendre promocions de l'EVHA que van ser paralitzades, per a aconseguir 111 vivendes amb un pressupost de 6,2 milions. Una tercera actuació preveu formar convenis amb entitats financeres per a mobilitzar vivendes desocupades, per a posar en el mercat 600 vivendes (el pressupost és d'1,5 milions).

A més, es contempla posar vivendes en lloguer assequible mitjançant la col·laboració públic-privada. Aquesta iniciativa començarà en aquest període 2018-20 encara que la generació de vivendes continuarà en el futur. S'estima la construcció total per aquesta via de 2.562 vivendes, de les quals 128 s'incorporaran al parc públic de forma automàtica a través del pagament del cànon en espècie.

Consulta aquí más noticias de València.