Escola demana al Consell que incloga el requisit lingüístic per a funcionaris abans que acabe 2018
Escola demana al Consell que incloga el requisit lingüístic per a funcionaris abans que acabe 2018 ESCOLA VALENCIANA

Escola Valenciana reclama al Consell que incloga "la plena capacitació lingüística com a requisit per a accedir a la funció pública abans que acabe 2018". L'entitat cívica defèn "la incorporació de la plena competència en valencià, amb caràcter previ a les oposicions, a tots els treballadors de les administracions públiques, siguen empleats de l'Estat o de la Generalitat Valenciana".

"Aquesta proposta històrica, -recalca Escola a través d'un comunicat- que l'entitat demana al Govern valencià des de fa més de 30 anys, implica que totes les persones que vullguen treballar en les administracions públiques valencianes hauran de tindre coneixements de valencià. La catalogació dels llocs de treball que desenvolupen determinarà el nivell de coneixements necessari. Aquesta decisió és fàcil tenint en compte que un 70% dels funcionaris tenen coneixements de valencià i estan capacitats".

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, s'ha preguntat si "és estrany demanar que els funcionaris tinguen competència en valencià i en castellà, les dos llengües oficials del País Valencià, per a exercir el seu treball" i ha afegit: "Enguany, la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) complirà 35 anys i la nostra llengua encara no gaudeix d'una situació de normalitat. Fa falta una espenta per a potenciar-ho en l'àmbit administratiu introduint la plena capacitació lingüística".

En aquest sentit, Escola Valenciana ha sol·licitat una entrevista amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per a tractar aquest tema.

Moreno subratlla que "el coneixement de valencià està lligat al bon servei, per la qual cosa els treballadors que no són competents en valencià no garanteixen el dret de la ciutadania a ser atesa en els dos idiomes oficials".

L'entitat considera que "aquestes vulneracions de drets no passarien en un país que tinguera les dos llengües oficials normalitzades, a més de comptar amb mitjans de comunicació íntegrament en valencià i que la competència lingüística del funcionariat estiguera regulada a través del requisit lingüístic".

"No té sentit i no pot ser compatible treballar en les administracions públiques valencianes i desconéixer una de les dos llengües. El coneixement de llengua és una oportunitat: en un món globalitzat saber llengües és equivalent a ser competent".

També des de la Plataforma per la Llengua es demana a l'Executiu autonòmic que "no faça marxa enrere i aprove la nova Llei de Funció Pública durant aquesta legislatura".

AGILITZAR TRÀMITS PARLAMENTARIS

Per a l'entitat, el requisit lingüístic a l'administració pública és "imprescindible per a garantir els drets lingüístics dels valencians". Per aquesta raó, sol·licita a les formacions polítiques que recolzen en el govern que "agilitzen els tràmits parlamentaris per a fer-la efectiva abans que acabe l'any".

La Plataforma emplaça el Consell a aprovar la nova llei aquestalegislatura, de manera que considera "important tramitar-la com més prompte millor, ja que es tracta d'un compromís de l'equip de govern amb els sindicats i les entitats per la llengua".

L'organització recomana iniciar els tràmits "com a molt tard al maig d'enguany, perquè la llei puga entrar en vigor abans del nou període electoral".

Consulta aquí más noticias de València.