Comunitat Valenciana

Salvador alerta que el Pla Estatal de Vivenda tindrà una efecte "pervers" en l'increment del preu del lloguer

  • VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
Salvador en roda de premsa
Salvador en roda de premsa
EUROPA PRESS
Salvador en roda de premsa

La consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, ha advertit aquest dilluns que el Pla Estatal de Vivenda -aprovat divendres passat en Consell de Ministres- tindrà un "efecte pervers" en els preus, atés que facilita ajudes al lloguer que no venen acompanyades de mesures complementàries que puguen actuar com a "mecanismes correctors" per a controlar una tendència a l'alça.

En aquest sentit, Salvador ha criticat que el nou Pla no contempla inversió per a ampliar el parc públic de vivenda, per a vivenda protegida, no posa "cap tipus de límit o requisit" per a les ajudes al lloguer i no entra a regular els preus del lloguer, alguna cosa que entra dins de les competències de l'Estat.

Salvador ha realitzat aquestes declaracions en un esmorzar informatiu amb els mitjans per a presentar els projectes de futur de la nova Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA).

Durant la trobada, la consellera ha lamentat que el Pla s'ha elaborat sense pactar amb les autonomies. De fet, s'ha convocat a les regions a la Conferència Sectorial de Vivenda per a aquest dijous 15 de març, "a bou passat", ha incidit.

EL PLA OBLIGA LES CCAA A FINANÇAR EL 30% DE TOTES LES SEUES LÍNIES

A més, la consellera ha ressaltat que el pla obliga les autonomies a finançar el 30% de totes les línies del Pla Estatal, mentre el Govern central es fa càrrec de l'altre 70%, alguna cosa que "fins ara no havia passat, no té precedents", ha remarcat.

Salvador ha lamentat així la "falta de planificació en política de vivenda" del Ministeri de Foment, que "en un període de huit anys ha retallat un 75% la inversió en matèria de vivenda". Segons ha precisat, "només s'està destinant el 0,03% del PIB a Vivenda, quan hauríem d'arribar com altres països a l'1,5% del PIB".

En la seua opinió, "estem molt lluny de tindre un mínim d'inversió en matèria de política de vivenda per part del Govern d'Espanya i la inversió de vivenda publica, al 2%, també lluny d'altres països europeus".

"PEDRES EN EL CAMÍ"

El Govern d'Espanya "tampoc ha impulsat una Llei per la Funció Social de la Vivenda, -com sí ha fet la Comunitat Valenciana-, que és un altre mecanisme corrector", ha continuat.

Al final, "la qual cosa s'està evidenciant en aquest Pla Estatal de Vivenda té un efecte pervers sobre el dret a la vivenda i això no està contribuint a garantir el dret fonamental com és el dret a un sostre", alguna cosa que per contra, el Consell sí vé "reivindicant, defenent i aplicant malgrat les pedres en el camí que ens està posant el Govern d'Espanya recorrent en el Tribunal Constitucional (TC) nostra Llei, que amb totes les mesures que hem aplicat, s'ha evidenciat que era necessària i ha sigut efectiva", ha assegurat.

Per a Salvador, no es poden desenvolupar polítiques públiques de vivenda únicament facilitant ajudes al lloguer sense cap tipus de límit o requisit i no complementant eixes mesures a invertir ampliant el parc públic, a fer VPO, mecanismes correctors del mercat, i no entrant a regular els preus del lloguer, com fan altres països. "Nosaltres vam voler introduir eixa qüestió però l'Advocacia ens va informar que això era competència estatal i ací podíem incórrer en inconstitucionalitat", ha dit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento