Comunitat Valenciana

Oltra carrega contra l'Ajuntament de Paterna pel rebuig al centre de menors

  • Es tracta d'una actitud "absolutament insolidària i qüestionable i està fora d'una societat democràtica", assegura.
  • La consellera ha anunciat que estudien "fins a quin punt" la decisió dels grups en el consistori és "arbitrària".
  • L'alcalde s'ha mostrat "absolutament tranquil" sobre les mesures legals anunciades per la consellera.
Oltra en la roda de premsa del ple del Consell
Oltra en la roda de premsa del ple del Consell
EUROPA PRESS
Oltra en la roda de premsa del ple del Consell

La portaveu del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, s'ha pronunciat aquest divendres sobre la decisió de l'Ajuntament de Paterna (València) de frenar el centre de menors a Montecañada, i ha assegurat que es tracta d'una actitud "absolutament insolidària i qüestionable i està fora d'una societat democràtica", a més de ser "barbaritat" i "inexplicable" en forces polítiques que recolzen "el Botànic o el Batá" (el PSPV governa Paterna amb Compromís) i per les altres forces polítiques.

"Tancar-los la porta als més vulnerables és una mostra d'una societat incivilitzada i de la llei de la selva. Ens anem a Dickens amb aquestes actituds", ha advertit. Així mateix, ha anunciat que estudiaran mesures legals contra eixa decisió, després que el PSOE, PP i Cs hagen tret endavant la suspensió de concessió de llicències assistencials en sòl privat, al mateix temps que ha avisat: "Açò no funciona així".

No obstant açò, la vicepresidenta ha assenyalat que "afortunadament" molts veïns de Paterna estan "indignats" pel succeït i s'estan mobilitzant. "Afortunadament molta gent s'està mobilitzant i la majoria d'ajuntaments tenen responsabilitat comunitària i social i no fan aquestes coses; és lamentable i pesarà sobre les seues consciències".

"Òbviament la Conselleria adoptarà les mesures per a seguir endavant amb el nou model" assistencial de menors, en el qual proposen més infraestructures, "més dignes" i amb menys places, amb la finalitat de que els menors visquen en residències com en una família i no de manera "institucionalitzada", ha dit, per la qual cosa ha insistit que estudien "fins a quin punt" la decisió dels grups en el consistori és "arbitrària" ja que "és obvi" que es tracta d'una cosa adoptada "ad hoc".

Oltra s'ha preguntat si hagueren fet el mateix per a una residència per a víctimes de violència de gènere, que ara tampoc es pot instal·lar a Paterna, i ha recordat que Paterna "té més de 70 xiquets en sistema de protecció".

"Què han de fer altres ajuntaments?"

Per açò, ha qualificat de "molt, molt qüestionable" que l'Ajuntament ara es negue a acollir 18 menors en una residència. "Què han de fer altres ajuntaments que sí que acullen xiquets de Paterna?, ha interpel·lat, per a afegir: "Açò no funciona així i aquestes qüestions no se sotmeten a referèndum ni a participació", en al·lusió a que als veïns de cada barri puga decidir sobre la instal·lació.

La vicepresidenta ha alertat que amb açò "es compromet la seguretat dels xiquets", per als quals en molts casos els seus propis pares són perillosos "i traure la foto d'on van a viure és posar-los en una diana". "Igual que no ho concebem en violència de gènere, per què ho fem amb els xiquets?", ha expressat, i ha insistit que és "insolidària", especialment, quan tots els grups que l'han subscrit han sigut firmants del Pacte de la Infància, una firma que s'ha vulnerat amb eixa votació.

Oltra ha admés que aquesta infraestructura alleugeria una altra i ara no es podrà "desmassificar" en el sentit que volien, encara que ha anunciat que buscaran "alternatives". "La primera és que legalment aquest acord és recurrible i buscarem la via legal", ja que es tracta d'un servei "essencial" del que no es pot prescindir, ha recalcat.

"Absolutament tranquil"

L'alcalde de Paterna, el socialista Juan Antonio Sagredo, ha acusat aquest divendres la portaveu del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, de "deslleialtat institucional" i d'"incapacitat política".

"El que ha de pesar sobre la consciència de la conselleria és la seua deslleialtat institucional i la seua incapacitat política per a traçar una estratègia que evite que aquest tema en el futur es trasllade a la societat en negatiu", ha replicat Sagredo en un comunicat en contestació a Oltra.

No obstant açò, Sagredo ha apuntat a Oltra en subratllar que aquest "mateix problema ha ocorregut exactament igual a Llíria, Buñol, Sueca, l'Eliana. Alguna responsabilitat tindrà també la conselleria" i ha advertit que no pensa permetre "que s'insulte als veïns de Paterna".

"L'ocorregut ací ha de servir com a exemple perquè canvien la forma en la qual es gestiona la implantació dels seus projectes. I no cal confondre la discreció amb que s'oculte a l'Ajuntament i a la ciutadania un assumpte tan important", ha indicat el primer edil, qui s'ha mostrat "absolutament tranquil" sobre les mesures legals anunciades per la consellera.

Avís a Compromís

D'altra banda, en un altre comunicat, l'equip de govern municipal ha advertit al grup de Compromís que si concedeix llicències i prevarica "serà expulsat del Govern de Paterna". Així ho ha indicat davant la possibilitat que l'edil d'Urbanisme, Carles Martí, de Compromís per Paterna, puga desobeir l'acord plenari pel qual se suspén la concessió de llicències d'usos assistencials en la localitat.

Si incorre "en prevaricació, donant llicències sense poder fer-ho, serà expulsat de l'actual govern" del consistori, format per Compromís i PSPV. Des de l'equip de govern destaquen que "si realment miren pels interessos de Paterna, impulsaran els altres dos acords aprovats en la moció, és a dir, el de realitzar un estudi urbanístic i articular un procés de participació, que en menys de tres mesos, podria estar solucionat".

"No se'n va a permetre que Compromís actue al marge de la llei. Lamentem que puguen utilitzar el mateix mètode que en el seu moment va fer el PP de Paterna, la prevaricació", han dit, i han recordat que la suspensió de llicències "s'aplica a tot el terme municipal i arriba després de l'alarma social que va despertar en el seu moment la instal·lació d'un tanatori en el barri de Santa Rita i que s'ha tornat a despertar en el barri de Montecañada davant la possible instal·lació d'un centre de menors i en el barri d'Alborgí per la instal·lació d'un centre de discapacitats psíquics i drogodependents".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento