València celebra aquest diumenge la III Cavalcada del Patrimoni
València celebra aquest diumenge la III Cavalcada del Patrimoni ALEX OLTRA - Archivo

La Cavalcada del Patrimoni de València, que celebra aquest diumenge 11 de març la seua tercera edició, reunirà personatges i elements de diferents manifestacions festivals i culturals com el Tio de la Porra, els Fatxos, el Merengue i els Negrets i Dansadors.

Aquest acte pretén reforçar, després de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2016, els vincles de la capital valenciana amb altres manifestacions festives, tradicions i rituals del món que també tenen eixa consideració.

La cavalcada iniciarà el seu recorregut a les 18.00 hores en la Llotja i discorrerà pel carrer María Cristina i la Plaça de l'Ajuntament fins a arribar a l'avinguda del Marqués de Sotelo, on conclourà.

La comitiva l'encapçalarà la Colla de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera i després d'ella desfilaran gegants i cabuts de la ciutat. La Regidoria de Cultura Festiva ha recuperat l'antiga parella de gegants que representen Jaume I i Violant d'Hongria.

A aquestes peces s'han afegit des de fa dos anys la comparsa dels 'cabuts' de la ciutat, que representen diferents personatges històrics valencians i que han sigut fets per José Luis Ceballos i Paco Sanabria, ha precisat l'Ajuntament.

Després d'aquestes figures estaran en la cavalcada representants de l'Associació de Campaners de l'Alqueria de la Comtessa (València) amb el 'campanomóvil', una estructura metàl·lica que simula un campanar amb cinc campanes de diferent grandària, pes i sonoritat.

Els 'Dansadors' i el Tio de la Porra

A continuació, es podrà gaudir dels 'Negrets' i els 'Dansadors' de l'Alcúdia (València), dos danses rituals que formen part del festeig processional en honor de la Verge de l'Oreto i que estan documentades des de mitjan segle XVIII. La dansa dels 'Negrets' és una de les moixigangues més arcaiques conservades en la comarca de la Ribera, ha indicat el consistori, que ha apuntat que els 'Dansadors', guardians de la Mare de Déu, són la dansa masculina més emblemàtica de l'Alcúdia.

Després d'açò, arribarà el torn del Tio de la Porra de Gandia (València), un personatge que forma part de la cultura tradicional de la capital de la Safor. El Tio de la Porra, declarat Bé de Rellevància Local, té un origen incert que es remunta, com a mínim, a la fi del segle XIX, ha precisat l'administració local.

Aquest personatge dirigeix una banda de tambors que és l'encarregada d'anunciar l'inici de les festes patronals de Gandia, amb la peculiaritat que trau els xiquets i les xiquetes de les escoles i els convida a la Fira de Gandia.

República Dominicana

Seguidament, la República Dominicana presentarà en la Cavalcada del Patrimoni una mostra del ritme més popular del seu folklore, el merengue, Declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco al novembre de 2016.

Finalment, es comptarà amb els Fatxos d'Onil (Alacant), ha agregat l'Ajuntament, que ha exposat que cada 24 de desembre, dia de la Nit de Nadal, es roden aquests rams d'espart amb un moviment circular i encesos per a donar calor d'una manera simbòlica al Xiquet Jesús.

Consulta aquí más noticias de València.