Comunitat Valenciana

Feijóo diu que "la descentralització" d'alguns països "no fragmenta Europa": "El cas català és una excepció"

  • VALÈNCIA, 9 (EUROPA PRESS)

El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha assenyalat aquest divendres que el cas català és una "excepció" perquè la resta de comunitats autònomes i regions europees "complim la nostra obligació a nivell nacional i comunitari" i ha defès que la descentralització d'alguns països europeus "no fragmenta Europa, sinó que ha enfortit la Unió". "La descentralització i la defensa de la diversitat permeten acostar Europa als ciutadans que la conformem", ha assenyalat.

Així ho ha indicat Feijóo en una intervenció a València on se celebra des d'aquest dijous una cimera d'europarlamentaris del PPE. En el seu discurs, ha reivindicat la importància del projecte europeu que ha suposat "estabilitat internacional", encara que ha advertit que existeixen certes amenaces que posen en escac els valors de la UE.

En aquest sentit, ha indicat que la recessió econòmica "va esquerdar la confiança dels europeus en les institucions" que són el pilar sobre el qual s'assenta l'estabilitat de la Unió. "Va haver-hi moments en els quals es van encendre totes les alarmes i llocs en els quals l'esperit europeu va perdre batalles", ha lamentat.

En aquest sentit, ha assenyalat que un d'aquests colps al procés de construcció europea va provindre "d'alguns dirigents d'una regió europea i d'una comunitat autònoma espanyola" com va ser Catalunya, on "no només s'ha qüestionat la integritat territorial d'Espanya, sinó també s'estan posant en dubte els valors sobre els quals s'assenta la UE que són l'estat de dret i les normes democràtiques més elementals".

"No és casualitat que quan l'ex-president autonòmic va comprovar que cap país europeu va donar cobertura al seu desafiament separatista, orientara les seues crítiques cap a la UE", ha subratllat per a incidir que a Europa "mai cap plantejament il·legal va a tindre possibilitat d'èxit i cap intent de dividir una part del seu territori va a tindre possibilitat de ser recolzada pels països democràtics" dels estats membres.

No obstant açò, Feijóo ha puntualitzat que com a president d'una regió europea, el cas català és una "excepció" perquè la resta de comunitats autònomes i regions europees "complim la nostra obligació a nivell nacional i comunitari".

"La descentralització d'alguns països europeus no fragmenta Europa, sinó que ha enfortit la Unió", ha reivindicat per a assenyalar que les regions actuen com a ambaixadors de la UE davant els ciutadans i responen davant ells dels principals desafiaments de les polítiques comunitàries. Per tant, ha remarcat, "la descentralització i defensa de la diversitat permeten acostar Europa als ciutadans que la conformem".

D'aquesta manera, ha assenyalat que la política autonòmica "no es pot dissociar" de la comunitària perquè són les regions les que "arrepleguen els èxits de la política europea i comparteixen l'impacte dels fracassos". "Per açò, és més necessari mai seguir reivindicant la

participació activa i lleial de les regions en el procés de construcció de la UE", ha insistit.

Al seu juí, aquests 32 anys de presència espanyola en el projecte comunitari ha sigut decisiva per a la transformació a Galícia perquè "s'ha canviat la realitat dels gallecs i la seua identitat" en impulsar-se una transformació en la pesca, l'agricultura i les seues infraestructures.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento