Puig acusa Rajoy de vindre a València de "turisme partidista"
Puig acusa Rajoy de vindre a València de "turisme partidista" TWITTER SOCIALISTES VALENCIANS

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha lamentat aquest dijous que el president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, vinga aquest dijous a València, sense reunir-se amb els legítims representants dels valencians, per a "fer turisme partidista" i que al mateix temps "estiga boicotejant una vaga justa a favor de la igualtat".

A més, ha exigit Rajoy que aprofite que en el fòrum del Grup Popular Europeu (PPE) que se celebra a València també assiteix el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, per a dir-li que si la Comunitat Valenciana tinguera el mateix finançament que Galícia, tindríem la mitat de deute i si Galícia tinguera el mateix finançament que la Comunitat, tindria el doble. "Per un dia, que defenga els interessos dels valencians", li ha reclamat.

El cap del Consell s'ha pronunciat així en la sessió de control en les Corts valencianes marcada per la jornada de vaga feminista que ha començat amb unes paraules del president del parlament valencià, Enric Morera, en les quals ha recalcat que aquest 8 de març se celebra "el dia de la dona amb independència de la posició de cada grup" davant les parades i que, per açò, hui és "bon dia per a recordar les resolucions aprovades pels Corts en favor de la dona".

Puig, que ha recalcat que presideix "el primer Consell paritari de la història", ha recalcat que la vaga ja ha guanyat perquè "el debat de hui real en el carrer, a pesar del PP que ha fet l'impossible, és la desigualtat entre homes i dones". Així, ha recalcat que davant aquest debat "només hi ha dos vies: masclisme o feminisme, no hi ha una altra" i no "l'hembrisme" que, segons ha assenyalat, defén la presidenta del PP, Isabel Bonig.

Així, ha recalcat que, com deia Clara Campoamor, "el feminisme és una qüestió de democràcia perquè si no hi ha igualtat no hi ha democràcia real". Puig ha apuntat que hui se celebra aquest dia en més de 170 països i que el Consell recolza les reivindicacions d'aquesta vaga, així com tant a les dones que la secunden com aquelles que, malgrat compartir aquests principis, per "la seua situació no poden parar".

Història, amb la primera presidenta

Per contra, la portaveu popular, Isabel Bonig, ha replicat a Puig que "historia serà quan vosté se'n vaja i hi haja la primera dona presidenta de la Comunitat" i li ha preguntat si en les pròximes eleccions cedirà el seu lloc de candidat a la Presidència a una dona.

Bonig ha recalcat que les dos úniques dones portaveus de les Corts, ella i la síndica de Cs, Mari Carmen Sánchez, hui sí treballen perquè "tot" el que han aconseguit les dones "ha sigut a través del treball" i, en eixe sentit, ha recordat que ja hi ha hagut tres rectores dones en universitats privades valencianes.

Per açò, ha afirmat que al 66 per cent dels valencians li preocupa l'atur, les llistes d'espera sanitàries i l'educació, i "el xantatge lingüístic del valencià" i que després dels colps del Tribunal Superior de Justícia per aquesta última qüestió, Puig ha de "dissoldre Les Corts i convocar eleccions" perquè presideix un govern "esgotat i paralitzat".

Li recorda a Camps

Puig li ha contestat que després d'aquesta al·locució li recorda a l'expresident Francisco Camps perquè "viuen en el seu món i res del que diu té a veure amb la realitat". "Al seu pesar, l'ocupació a la Comunitat va millor", ha evidenciat.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís Fran Ferri, que ha recordat que el seu grup hi ha més diputades que diputats, ha volgut també mostrar la seua solidaritat amb aquelles que si que secunden la vaga i també a aquelles que no poden secundar aquesta "iniciativa global" i que ja es pot qualificar d'"èxit absolut" perquè ha aconseguit que "el feminisme estiga hui en el carrer". De fet, més del 80 per cent està a favor de la vaga perquè és "evident que sobren els motius".

De la mateixa manera, el síndic de Podem, Antonio Estañ, ha brindat també el seu suport a totes les dones facen vaga o no i ha recalcat que aquesta vaga "ha guanyat perquè reivindica alguna cosa tan sensata i simple com acabar amb la desigualtat, la injustícia, l'alifac de la violència i posa damunt de la taula un treball invisible com és el de les cures".

Des de Ciutadans, la seua portaveu, Mari Carmen Sánchez, ha manifestat que és "de justícia" rendir un "homenatge a totes les dones que han lluitat i que lluiten perquè no resulte extraordinari que hui una dona estiga treballant des de les institucions". En la mateixa línia, el també diputat del seu grup Emigdio Tormo ha volgut posar en valor que Cs té una síndica dona com a portaveu, per la qual cosa en temes d'igualtat "lliçons cap", ha subratllat.

Consulta aquí más noticias de València.