Graduats per la UPV creen una app que geolocalitza a destacades dones de la Història

  • Els seus autors són Carmina Peiró, Blanca Baixauli i Vicente Ortí.
  • Pretén “homenatjar a totes les dones que, malgrat els obstacles han aconseguit grans avanços”.
Mujer sobre el mapa
Mujer sobre el mapa
UPV

Tres joves graduats per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat el projecte 'Les dones en el mapa', una nova aplicació que geolocalitza a destacades dones de la Història, excel·lents en les seues respectives àrees de coneixement.

En concret, l’app arreplega dades de dones, referents en camps tan diversos com la informàtica i les telecomunicacions, ciències biològiques, belles arts o la política, entre molts altres.

Els seus autors són Carmina Peiró, Blanca Baixauli i Vicente Ortí. Segons apunten, ja existeixen molts llistats sobre dones que han aconseguit l'èxit o han sigut rellevants en la seua àrea de treball.

Aquesta aplicació va més enllà i permet geoposicionar-les. D'aquesta manera es poden extraure diferents conclusions d'una simple ullada com, per exemple, en quina part del món les dones han destacat més en un camp d'acabat.

Mitjançant eines de geoprocessos, els tres joves enginyers van extraure les coordenades de les ciutats on han destacat aquestes dones, informació fonamental para geolocalizar-les i visualitzar-les en un mapa.

Cronobiografies

De cada dona es genera una fitxa que inclou el seu nom i cognoms; data de naixement -i si escau defunció-; ciutat i país de naixement, residència o de rellevància i àrea de coneixement i professió. La fitxa es completa amb una breu descripció dels seus assoliments i inclou també una pel·lícula amb l'evolució temporal de la localització de les dones en el mapa, una espècie de cronobiografies geolocalitzades.

"Aquesta eina pot servir de base per a estudis de com al llarg del temps la dona ha anat sumant protagonisme en la societat. La variable posició geogràfica enriqueix l'anàlisi de forma exponencial, evidenciant territoris amb un major desenvolupament econòmic i tolerància social al llarg de la nostra història", apunta, a través d'un comunicat, Ana Anquela, directora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica.

La plataforma és a més oberta, de manera que qualsevol ciutadà pot incloure noves dades de més dones i geoposicionar-les en el mapa. "Amb aquesta aplicació volem homenatjar a totes les dones que, malgrat els obstacles que s'han trobat en el seu camí, han aconseguit grans avanços en les seues àrees de treball”, expliquen.

“Dones amb talent hi ha hagut sempre. Una altra cosa és que hagen sigut menyspreades o tapades per l'ombra de l'home. Nosaltres el que fem és posar-les en el mapa", conclouen els creadors d'aquesta aplicació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento