Intersindical, CGT, CNT i COS reivindiquen el paper de la dona amb 24 hores de vaga però diferixen en si ha de ser mixta
Intersindical, CGT, CNT i COS reivindiquen el paper de la dona amb 24 hores de vaga però diferixen en si ha de ser mixta EUROPA PRESS

"Les dones volem tindre el nostre lloc en el món. Si som la mitat de la població, hem de tindre la mitat de tot", ha afirmat aquest dimecres la coordinadora de l'Àrea de Dones d'Intersindical Beatriu Cardona, durant la compareixença en la qual ha donat detalls sobre la convocatòria de vaga d'aquest 8 de març al costat de representants de CGT-PV, CNT València i COS davant la Direcció general de Treball de València.

Aquestes quatre organitzacions sindicals coincideixen que l'aturada siga de 24 hores -i no parcial, com han anunciat altres col·lectius-, encara que difereixen quant a si la convocatòria ha de ser mixta o anar dirigida únicament a les dones.

Així, en la roda de premsa, mentre les representants d'Intersindical i CGT han advocat per parades dirigides únicament a dones, des de CNT advoquen per una convocatòria mixta, en la qual el "protagonisme" recaiga en les dones.

La representant d'Intersindical ha assegurat que la d'aquest dijous és "una vaga per a canviar-ho tot", que tindrà com a principal reivindicació "la lluita contra la bretxa salarial", que a la Comunitat Valenciana és del 25,4%, segons ha indicat Cardona. "Açò vol dir que les valencianes treballem a l'any 92 dies sense cobrar", ha assenyalat.

Emilia Moreno, de Dones Lliures de CGT, ha agregat que aquest dijous "cridaran" per "totes eixes dones que estan en situació de precarietat absoluta, com les persones internes, les immigrants" o "contra la discriminació de les dones amb discapacitat".

Davant la qüestió de si haguera sigut desitjable una major unitat dels sindicats -atés que alguns han convocat vaga de 24 hores i altres parades parcials-, Cardona ha sostingut que Intersindical ha seguit "el mandat" del Moviment Feminista.

"Aquesta vaga no ha nascut en el despatx de cap organització sindical. Ha nascut en assemblees de dones realitzades a tot el món. Esperem que en convocatòries pròximes tots els sindicats facen cas al que el Moviment Feminista demana", ha afirmat.

PAPER DELS HOMES

Inquirides pel paper que han de jugar els homes aquest 8 de març, la representant d'Intersindical ha recordat que aquest dijous és el Dia de les Dones i ha manifestat: "Els homes feministes, la qual cosa han de fer aquest dia és el que fan tots els dies, lluitar pel feminisme i la igualtat al costat de les dones. I les dones hem decidit que demà siguem nosaltres les protagonistes absolutes".

Així, ha instat al fet que aquest dijous els homes se sumen a la vaga únicament "per a ocupar-se de la cura de la família" però, ha reiterat, "el centre absolut de la vaga són les dones.

Pel que fa a si els homes haurien d'acudir a les manifestacions convocades per aquest Dia de la Dona, ha apuntat que "tots els homes feministes estan convidats a treballar pel feminisme i, si són feministes, també entendran qual és el lloc que les dones preferim que tinguen demà".

A açò, Moreno, de CGT, ha afegit: "Els homes han de tindre una cosa molt clara. Demà hi ha una vaga feminista, el protagonisme és de les dones. Volem visibilitzar el lema que està recorrent 50 països que és que si les dones parem, el món s'atura".

Finalment, José Ángel Santano, del Comité de Vaga de CNT, ha explicat que aquest sindicat ha acordat que "el protagonisme ho han de portar les dones", però en el cas d'aquesta organització, les seues convocatòries són mixtes i la vaga "està convocada per a homes i dones".

Igualment, Santano ha indicat que "si cal quedar-se a cuidar a alguna persona de la família", CNT proposa "que siguen els homes perquè les dones vagen a les diferents convocatòries". "També si hi ha serveis mínims i se'n va a quedar una dona, que un company li substituïsca", ha conclòs.

Consulta aquí más noticias de València.