Comunitat Valenciana

Mavi Mestre, primera dona al capdavant del Rectorat de la Universitat de València: "Hem trencat sostres"

  • VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)
Mavi Mestre
Mavi Mestre
WEB CANDIDATURA MAVI MESTRE
Mavi Mestre

Maria Vicenta Mestre ha sigut triada com a nova rectora de la Universitat de València (UV) amb el 52,98% dels vots en la segona volta de les eleccions, en les quals l'altre candidat, Vicent Martínez, ha obtingut el 47,02%. Mestre serà la primera dona al capdavant del Rectorat en la història de la centenària institució i ho ha destacat en el seu discurs: "Hem trencat sostres: després de 520 anys tenim una rectora en la UV".

La fins ara vicerectora d'Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat succeeix Esteban Morcillo, rector durant els últims huit anys, després d'un escrutini molt equilibrat i una diferència final de cinc punts entre les dos candidatures.

Amb el 100% del vot ponderat, en la segona volta d'aquest dimarts han votat un total de 8.534 persones de les 55.254 convocades, amb un 15,43% de participació. Per col·legis, el Personal Docent Investigador (PDI), doctor vinculat permanent, ha registrat el percentatge més elevat de participació, fins al 84,94%. Li segueix el 65,25 del Personal d'Administració i Servicis (PAS), 38,19% del PDI no doctor, el 37,21% dels investigadors en formació i el 8,75% dels estudiants.

Mestre i Martínez han tornat a passar aquest dimarts per les urnes després de no superar el 50% dels vots en la primera volta del passat 22 de febrer, quan van obtindre un 43,17 i un 36,76%, respectivament. Maria García Benau, l'altra candidata, va rebre en la primera volta el 20,07% dels vots.

Després de conéixer els resultats, Mavi Mestre ha assegurat ser conscient del "moment important" que suposa el seu nomenament com a primera rectora de la UV, després del que ha rebut l'aplaudiment del públic. Ha centrat el seu discurs des del Saló d'Actes de la Universitat a destacar el seu compromís d'aportar diàleg i participació i treballar "braç a braç" amb tots els sectors de la comunitat universitària per a arribar als "més amplis consensos".

Sota aquest prisma, ha reivindicat l'"esperit" públic i democràtic de la UV com la millor manera de fer front als "molts reptes" als quals ha de fer front la institució. En ells ha defès posar en el centre a les persones per a aconseguir una universitat "oberta a la societat", i s'ha marcat com a meta que la Universitat siga "capdavantera" a nivell nacional i internacional. "Podem fer-ho entre tots", ha asseverat.

MISSATGE DE TRANQUIL·LITAT Als ASSOCIATS

Un dels reptes als quals ha fet referència és el del professorat associat, un conflicte "molt greu" del que ha assegurat ser conscient. Mestre s'ha compromès a reunir-se "a partir de demà" amb el comité de vaga i les seccions sindicals i a treballar "en el que faça falta" per a atendre les seues reivindicacions, amb l'objectiu d'aconseguir una millora estructural en la situació del col·lectiu. Ha volgut traslladar així un missatge de tranquil·litat als treballadors associats i els ha emplaçat la negociació interna.

En aquesta "llarga campanya" al Rectorat, Mavi Mestre ha agraït la participació de la comunitat universitària, la col·laboració "en tot moment" de la Facultat de Psicologia i el suport de la seua candidatura: "Sense el meu equip no m'atreviria a traure avant aquesta universitat".

També ha tingut paraules per al seu marit i la seua filla, presents en el Saló d'Actes, i per a destacar el resultat i el treball del seu contrincant, Vicent Martínez. Del fins ara rector, Esteban Morcillo, ha ressaltat la seua capacitat d'esforç i diàleg i sobretot la seua "tranquil·litat i prudència". Ha tancat amb una crida a "sumar" entre tots per a "fer la universitat que volem".

MARTÍNEZ: "LA PILOTA CAU D'UN COSTAT O UN ALTRE"

Per la seua banda, l'altre candidat ha felicitat Mestre i el seu equip i els ha emplaçat a assumir la responsabilitat del càrrec, a més d'oferir-los la seua col·laboració. Ha valorat la campanya com un "temps apassionant" i ha ressaltat el "magnífic" i igualat resultat de la candidatura que ha encapçalat: "Són nombres molt justs, la pilota cau d'un costat o un altre", ha il·lustrat.

Martínez ha coincidit amb Mestre en què "tots som una mateixa universitat i hem de lluitar perquè millora", per la qual cosa també ha defès que "és temps de treballar junts". També ha enaltit el treball "valent" del fins ara rector i la seua "fidelitat" a la Universitat.

Com a rector ixent, Morcillo ha destacat el mèrit d'aquesta "festa de participació democràtica" i l'escrutini molt equilibrat entre les dos candidatures. Ha tancat l'acte amb una crida al futur perquè "nostra antiga Universitat seguisca sent eixa gran institució acadèmica".

CURRÍCULUM

La nova rectora va nàixer en la localitat valenciana d'Oliva i és catedràtica de Psicologia Bàsica en la pròpia Universitat. Llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació, en les especialitats de Psicologia i de Ciències de l'Educació, va ser distingida amb el premi nacional als millors becaris i amb el premi extraordinari de llicenciatura. Doctora en Psicologia, va obtindre també el premi extraordinari de doctorat.

Mavi Mestre és especialista en matèries sobre adolescents en risc i família, que imparteix en titulacions de grau i màster de la Universitat de València i en altres universitats espanyoles i estrangeres. La seua activitat docent ha sigut reconeguda amb sis quinquennis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento