El Jardí del Túria és l'espai verd més visitat, i la Malva-rosa la platja preferida dels valencians
El Jardí del Túria és l'espai verd més visitat, i la Malva-rosa la platja preferida dels valencians 20MINUTOS.ES

El Jardí del Túria és l'espai verd més visitat pels valencians, i la platja de la Malva-rosa la preferida pels habitants de la ciutat. Així es desprèn de la tercera onada del Baròmetre Municipal d'Opinió Ciutadana, presentat aquest dimarts pel regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, centrada en exclusiva sobre temes mediambientals.

El document, amb una grandària mostral de 2.301 entrevistes a majors de 18 anys residents en la ciutat, atorga una nota mitjana de 7,5 als parcs i jardins de València. De fet, el 76,7% dels enquestats es confessa usuari de zones verdes, especialment en el districte d’Algirós, i amb Poblats Marítims com el districte on menys s'utilitzen.

Els parcs més visitats són, per l'aquest ordre, el Jardí del Túria, el Parc de Capçalera, els Jardins del Real (Vivers), el Parc de Benicalap, el Jardí d'Aiora, el Parc de l'Oest, el d’Orriols, Marxalenes i la plaça Enrique Granados. Per districtes, s'imposa el Jardí del Túria per les seues dimensions, però en uns altres els més visitats són parcs de barri, com la plaça Santiago Suárez en Jesús o el Parc de Gas Lebón en Camins al Grau. 

Els valencians acudeixen, principalment, a caminar, a jugar i entretenir als xiquets i a passejar al gos, segons les respostes més repetides. Les principals demandes són millorar els espais per als més xicotets i les zones per a gossos, així com potenciar la neteja i el manteniment.

Platges

Respecte a les platges, el 59,2% refereix haver acudit en l'últim any a alguna del terme municipal, enfront del 40,8% que respon negativament. La més visitada és la Malva-rosa (61,9%), seguida de les Arenes (16,4%), Pinedo (9,9%), el Saler (9,3%) i el Perellonet (2,5%). Els aspectes en els quals es demanen millores tenen a veure majoritàriament amb la neteja, els serveis i la qualitat de l'aigua, encara que també s'al·ludeix al transport en el Saler i Pinedo.

L'enquesta pregunta quina utilitat proposen els veïns per als solars dels seus districtes. La majoria reclama, per aquest ordre, jardins i parcs infantils, aparcaments, instal·lacions esportives, espais culturals, centres per a persones majors i habitatges socials.

Per districtes hi ha alguna diferència, com l'exigència d'un centre sanitari en Quatre Carreres (està projectat en el barri de Malilla) o d'aparcaments en Patraix, l'Olivereta i Benimaclet, zones endèmiques quant a falta de places.

Canvi climàtic

El document també qüestiona sobre possibles mesures i polítiques per a frenar el canvi climàtic, com l'ús d'energies renovables, que obtenen elevats nivells de suport, però també revela comportaments individuals que estan allunyats de les mateixes. Per exemple, el 33,5% afirma que mai deixa d'utilitzar el cotxe per raons mediambientals i el 24,1% mai compra productes de proximitat o ecològics.

Els problemes mediambientals que més preocupen són la mala qualitat de l'aire, el canvi climàtic (temperatura, sequera...), la producció de residus i la qualitat de l'aigua. La contaminació acústica, amb un 8,6%, apareix com el segon que menys preocupa als valencians.

Neteja

En l'àmbit de la neteja, el 39,3% dels enquestats demana més personal per als serveis municipals, el 32,8% proposa incidir en la conscienciació ciutadana i un 9,4% creu que cal incrementar les sancions i multes davant els comportaments incívics com per exemple no arreplegar els excrements canins.

Quan es pregunta què hauria de fer l'Ajuntament respecte a aquestes conductes, el 44,8% respon que penalitzar-les i el 43% proposa més campanyes de conscienciació. 
Respecte a la valoració global del Govern local, el 7% opina que ha fet molt per a millorar la neteja, el 31,6% bastant, el 30,2% regular, el 22% poc, el 6,3% res i el 3% no sap.

Consulta aquí más noticias de València.