La UTE Quintana-Peñín guanya el concurs per a regenerar Bruges i Mercat Central
La UTE Quintana-Peñín guanya el concurs per a regenerar Bruges i Mercat Central EUROPA PRESS

El projecte 'Confluència', presentat per la UTE Quintana-Peñín, l'equip d'arquitectes valencians liderat per Elisabet Quintana i Blanca Peñín, ha sigut el guanyador del concurs d'idees convocat per la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori per a la regeneració urbana de l'entorn de la plaça Ciutat de Bruixes, el Mercat Central, La Llotja i l'Església de Sant Joan del Mercat de València.

D'aquesta manera, l'equip Quintana-Peñín serà l'adjudicatari, tant de la redacció del projecte, que comptarà amb un pressupost de 246.000 euros, com de la direcció de l'obra. Així ho ha anunciat aquest dimarts la titular d'aquest departament autonòmic, María José Salvador, en la roda de premsa oferida per a donar a conéixer el veredicte del jurat del concurs.

'Confluència' va ser una de les tres idees que van quedar finalistes del citat certamen al costat dels projectes 'Dotze Places', de l'arquitecte Jesús Ulargui i 'Una ciutat, una casa', de l'arquitecte José María Urcelay Fernández.

Salvador ha detallat que "en uns 15 dies aproximadament es formalitzarà el contracte administratiu" corresponent i que a la fi de març podria estar adjudicada a l'equip guanyador la redacció del projecte, que tindrà una termini de tres mesos. Així mateix, ha assenyalat que "sent optimista" i "si tot va bé" s'estima que en el primer trimestre de 2019 "es podria plantejar l'inici de les obres".

"Espai de coordinació" amb l'Ajuntament

La consellera ha recordat que la convocatòria del concurs d'idees per a la regeneració urbana de l'entorn de la Plaça de Bruges, la Llotja, el Mercat Central i l'Església de Sant Joan del Mercat i la redacció del projecte corresponen al seu departament mentre que l'execució de l'obra és competència de l'Ajuntament de València.

La responsable autonòmica ha valorat l'"espai de coordinació" establit des del "minut zero" entre aquestes dos administracions i ha destacat que seran les dos les que duguen a terme "la supervisió del projecte" amb la finalitat d'"acurtar terminis", solucionar totes les qüestions que puguen sorgir i ser "més eficients".

Salvador ha agregat que es calcula que "a la fi de l'estiu el projecte estiga aprovat" i ha dit que després d'açò "la Generalitat li ho entregarà a l'Ajuntament per a iniciar el procés de licitació de l'obra". Ha considerat que el consistori té "tant interés com la conselleria a agilitzar aquest projecte".

"Caràcter unitari"

El jurat del concurs d'idees ha tingut en compte per a triar 'Confluència' com a idea guanyadora "l'encertada proposta per la posada en valor i la millora de la percepció i la integració dels monuments existents en l'espai urbà que se'n va a regenerar", així com "la claredat en la definició de l'espai públic i el paisatge urbà" i "l'articulació entre espais sense desvirtuar el caràcter unitari i d'identitat de conjunt", ha precisat Salvador.

Igualment, ha valorat, com ha assenyalat la consellera, "la forma en la qual utilitza i integra l'element verd amb l'espai públic com a generador de llocs i donant resposta adequada a les diferents demandes i tensions en l'entorn" per a "crear un espai de convivència atractiu, continu i accessible".

En aquesta línia, ha ressaltat "la integració i articulació d'espais verds i pavimentats prioritzant estratègies bioclimàtiques" per a "reduir l'efecte de l'illa de calor" i "minimitzar costos de manteniment". La responsable autonòmica ha dit que aquest és "un projecte que té en compte la sostenibilitat, sempre un valor afegit" i també l'ús de l'aigua.

Igualment, ha indicat que el jurat ha destacat que 'Confluència' haja arreplegat les iniciatives plantejades per entitats i veïns durant el procés d'exposició i participació al que van ser sotmesos els tres projectes finalistes del concurs en La Llotja.

Consulta aquí más noticias de València.