200 dones afectades per càncer de mama plantaran al tomb la Falla Palleter
200 dones afectades per càncer de mama plantaran al tomb la Falla Palleter EUROPA PRESS

Un grup de 200 dones afectades per càncer de mama plantaran 'al tomb' el monument de la Falla Palleter-Erudit Orellana, una creació de l'artista Manolo García titulada 'Plantar l'Esperança'. Amb motiu d'aquesta acció es recaptaran fons per a recolzar al grup d'investigació de l'Incliva- Institut d'Investigació de l'Hospital Clínic de València- liderat per l'oncòloga Ana Lluch i s'arreplegaran firmes per a sol·licitar un canvi de la Llei de Mecenatge nacional que afavorisca la donació a aquest efecte.

En el seu 50 aniversari, la comissió Palleter-Erudit Orellana ha optat per renunciar a grans festejos i a participar en el concurs de la Junta Central Fallera per a involucrar-se en un projecte responsable en benefici de la societat, com és la lluita contra el càncer de mama, expliquen responsables de la iniciativa a través d'un comunicat.

'Plantar l'Esperança' és un projecte que té com protagonistes les dones que pateixen o han patit càncer de mama i a les seues famílies. Es tracta d'un monument de 17 metres d'altura elaborat amb la tradicional tècnica de vareta que pretén "donar un exemple de superació, de força i d'esperança", en paraula de l'artista faller.

A benefici de l'Incliva

L'acte principal, de gran càrrega simbòlica, tindrà lloc el 10 de març, amb una tradicional plantà al tomb en la qual participaran 200 dones afectades, que alçaran amb cordes el monument, un gran palleter -personatge històric que va cridar a unir forces contra els francesos en la Guerra de la Independència- de 10 metres d'alt que, dempeus sobre el món, lluita contra el càncer.

'Plantar l'Esperança', es desenvolupa a benefici del Grup d'Investigació de Biologia en Càncer de Mamà de l'Incliva-Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de València, que dirigeix la Dra. Ana Lluch, la millor oncòloga d'Espanya, segons el primer Monitor de Reputació Sanitària (MRS).

La finalitat és doble: en una primera instància, es busca recaptar fons a favor del projecte d'investigació de l'Incliva 'Càncer de mama triple negatiu', per al que s'han definit diverses accions i fórmules de col·laboració, obertes a particulars, organitzacions i institucions.

Però l'objectiu fonamental d'aquest projecte va més enllà: 'Plantar l'Esperança' vol contribuir a crear una cultura de mecenatge i unes lleis que afavorisquen la investigació, que requereix de la suma de recursos públics i privats.

Avanços gràcies a la investigació

La doctora Lluch posa l'accent en què el càncer de mama "és una de les patologies en la qual més s'ha avançat gràcies a la investigació". "Actualment, el 85% dels casos detectats cada any -uns 27.000 en tota Espanya- tenen cura. Fa 30 anys, només aconseguíem un 60% d'èxit. És necessari seguir avançant, amb un compromís a llarg termini", destaca.

El grup que dirigeix Lluch desenvolupa línies de treball capdavanteres a Espanya, aprofundint en les bases genètiques i genòmiques del càncer i en la cerca de noves estratègies biològiques amb tractaments menys agressius, adaptats a cada pacient i a cada tumor.

Espanya és un dels països on es fa investigació de major qualitat, però no hi ha suficient finançament i la legislació no afavoreix les donacions: els desgravaments fiscals es limiten al 15% per a particulars i al 25%, en el de persones jurídiques, molt lluny de la situació en altres països, com Alemanya, on arriben a aconseguir el 100%.

Per açò, entre les accions promogudes des del projecte, destaca la recollida de firmes per a sol·licitar un canvi de la Llei de Mecenatge en el Parlament, per a afavorir aquest respatler econòmic a la investigació.

El palleter amb llaç rosa

Aquesta falla està protagonitzada per una figura central de 10 metres d'alt que representa Vicente Doménech, més conegut com El Palleter, que simbolitza, amb el llaç rosa, la lluita i esperança dels afectats per la malaltia.

El microscopi i l'enciclopèdia de medicina, sobre la bola del món, representen la necessitat de la investigació. L'interior de la falla -amb nou metres de diàmetre- serà visitable i es podran deixar missatges d'ànim i esperança per a les persones que tenen a un familiar o han passat per la malaltia.

La plantà al tomb, un acte col·lectiu en el qual, mentre part dels participants alcen la figura principal del monument -construïda en una sola peça-, la resta espenta i subjecta les estructures que mantindran alçada la falla, se celebrarà el 10 de març, des de les 18.00 hores.

Experts i estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV) estan donant suport per a la coordinació de les 200 persones participants. Així mateix, han dissenyat una coreografia (flashmob), que es gravarà i difondrà, per a donar visibilitat a l'esforç col·lectiu realitzat.

Una vegada alçat el monument, hi haurà un espectacle audiovisual, que inclourà un 'maping' (projecció d'imatges) sobre la bola del món sobre la qual s'alçarà el Palleter.

A més, durant la setmana de Falles, es duran a terme tallers, jornades divulgatives i altres activitats per a desestigmatizar i normalitzar la malaltia, donar suport a pacients, familiars i al públic en general, alhora que conscienciar sobre la importància de la investigació.

Consulta aquí más noticias de València.