Onze entitats demanen atallar la venda il·legal en Falles
Onze entitats demanen atallar la venda il·legal en Falles 20MINUTOS.ES

L'increment de la seguretat en els esdeveniments fallers està tenint el seu impacte en el turisme. Segons les primeres estimacions que va donar aquest dilluns l'Associació de Comerciants del Centre Històric, la limitació de públic i terrasses durant la mascletà està ocasionant unes pèrdues d'entre el 20% i el 30% als seus locals

No obstant això, el fenomen de la venda ambulant il·legal que es dóna des de fa anys en aquests esdeveniments ha propiciat l'exigència d'accions. Ahir mateix, 11 associacions empresarials i entitats socials de València van sol·licitar «amb urgència» una reunió amb l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i amb els regidors de Cultura Festiva, Comerç, Turisme i Seguretat ciutadana, així com amb l'intendent general cap de la Policia Local i el delegat de Govern a la Comunitat, per a conèixer de primera mà les mesures adoptades per a mantenir la seguretat en la ciutat durant les festes i, especialment, el pla per a combatre la venda ambulant il·legal

Aquests col·lectius, entre els quals es troben associacions de comerciants i de consumidors, van mostrar la seua «preocupació» sobre aquest tema després del primer cap de setmana del mes de març en el qual, «mentre que d'una banda es tallava l'accés a comerços, bars i restaurants en horari de màxima afluència, per un altre, desenes de llanders i venedors ambulants ocupaven la mateixa plaça de l'ajuntament en plena mascletà», van denunciar des de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València (FEHV). 

Aquests venedors il·legals, a més de ser una competència deslleial directa per a comerciants i hostelers, «suposen un greu risc per als consumidors al no complir cap mesura higiènic-sanitària que garantisca la salubritat dels productes que ofereixen de manera il·lícita», va advertir l'entitat. Els sol·licitants de la reunió volen manifestar el seu suport «total» a qualsevol mesura en favor del manteniment de la seguretat, «sempre que es faça un esforç real per controlar també el fenomen dels llanders i la venda ambulant il·legal», van afegir. 

Igualment consideren necessari apostar per un turisme de qualitat, per al que és «fonamental» cuidar i protegir la imatge que de la ciutat es porten els milers de turistes i visitants evitant que la massificació i la falta de control acabe degenerant la imatge de la destinació, «més si cap amb l'enorme esforç que realitza el col·lectiu faller durant tot l'any per a organitzar la festa i de la importància que les falles tenen per a València, així com dels beneficis que generen en els diversos sectors productius», van asseverar. 

Per la seua banda, Ribó va replicar, en relació amb la venda ambulant, que la Policia Local té ordres de no permetre-la, però, va dir, «no anem a militaritzar la societat per a no possibilitar açò». L'alcalde de València va insistir: «Estem treballant. La Policia està treballant perquè açò disminuïsca i es rebaixe a zero, però no anem a militaritzar la societat o les Falles perquè açò no es produïsca», va postil·lar el màxim responsable municipal.

Més aparcament al costat del metro

Metrovalencia ha augmentat de manera addicional, fins al 20 de març, la capacitat del seu aparcament gratuït de l'estació de València Sud, molt utilitzat pels usuaris de poblacions com Paiporta, Picanya, Catarroja, Albal o Benetússer, especialment en els dies de Falles, per a aparcar els seus vehicles i desplaçar-se amb metro fins al centre. A les 168 places habituals se sumen 220 noves, en habilitar una zona adjacent a l'actual aparcament.

Més seguretat en aglomeracions 

Tancament de vuit carrers. L'alerta antiterrorista obligarà a tancar vuit carrers adjacents a la plaça de l'Ajuntament durant la mascletà, ja que passen a ser vies d'emergència i d'evacuació.

Agents. El dispositiu de seguretat és semblat al d'anys anteriors quant als efectius, entre els quals s'inclouen 400 guàrdies civils. 

Clausura d'estacions. Les estacions de metro de Colón i Xàtiva tanquen enguany, per primera vegada, durant el tret de la mascletà, per motius de seguretat, principalment per a prevenir aglomeracions en les andanes. 

Llocs estratègics. La Guàrdia Civil blindarà el port i l'aeroport amb vigilància extra durant els dies grans de les festes falleres.

Consulta aquí más noticias de València.