L'SGR "renaix" com a 'Afín SGR' per a finançar microempreses i preveu vendre el 75% dels seus immobles en 2018
L'SGR "renaix" com a 'Afín SGR' per a finançar microempreses i preveu vendre el 75% dels seus immobles en 2018 EUROPA PRESS

La Societat de Garantia Recíproca de la Comunitat Valenciana (SGR-CV) canvia de nom per a "renàixer" com a 'Afín SGR' i afronta una nova etapa en la qual aspira a convertir-se en un instrument de finançament "solvent" i "útil" per a les micropimes i els autònoms valencians. De fet per a finals d'aquest mateix any espera reduir dos terços del seu deute sènior amb la banca, de manera que baixe dels 83 a 30 milions d'euros, i a més concedir avals a empreses per un total de 20 milions d'euros.

Per a açò, planeja la venda del 75% dels seus immobles, 793 en total -naus industrials, vivendes, sòl, places de garatge, etc.- aquest mateix any, amb el que preveu ingressar uns 30 milions d'euros. Aquests immobles se sumen als processos de venda de les seus de la SGR en les tres capitals de província. En el cas de la València, el seu actiu "més estratègic", la seua subhasta té un preu d'eixida de 2,8 milions i la nova SGR ja està buscant nova seu, en lloguer, prop de l'Institut Valencià de Finances (IVF).

Així ho ha anunciat aquest dilluns el director general de l'IVF, Manuel Illueca, durant la presentació de la nova Societat de Garantia Recíproca, que passa a denominar-se 'Afín SGR' -summa d'aval i finançament-, en un acte al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Illueca ha ressaltat que "ara com ara la SGR afronta un camí d'esperança i de creixement útil per a la societat valenciana" i constitueix "una de les ferramentes fonamentals" de l'IVF. No obstant açò, quan va arribar l'actual Govern del Botànic "estava deprimida, a la vora de la liquidació, amb problemes reputacionals i socials, i a penes sense activitat en els mercats", ha recordat.

En aquest sentit, ha valorat l'"esforç" realitzat en aquests dos anys per a escometre un "pla de reestructuració creïble" per a la banca, en virtut del com s'ha pagat ja el 66% del deute amb els creditors, que ascendia a 370 milions d'euros, ha remarcat.

Ara, 'Afín SGR' és "l'instrument de finançament per a autònoms i microempreses amb les solucions de finançament més barates" i té "capacitat de finançar xicotets projectes empresarials". Sobretot, "no podem abandonar el món de les microempreses, per a elles és la SGR", ha subratllat Illueca.

En aquest sentit, ha subratllat que al llarg de 2017 la SGR va concedir uns 5,5 milions a empreses i a la fi d'aquest 2018 es marca com a objectiu concedir entorn a 20 milions d'euros en avals, una xifra que aspira a superar en 2019 fins als 30 milions d'euros. Això "seria un èxit", ha apuntat.

De fet, en els pròxims dos anys espera concloure el procés de "reestructuració" de la SGR, i de fet, per a finals d'aquest 2018 espera vendre el 75% de la seua cartera d'immobles, una operació que pot reduir en dos terços el deute que actualment manté amb les entitats financeres.

La venda no és conjunta, ha explicat, "perquè el missatge que traslladem als mercats és que l'SGR no té una necessitat agònica que tenia abans. Hui és una entitat solvent que pot plantejar-se una venda tranquil·la, ordenada i estem segurs que va a arribar a bon port". "Ara no hem de córrer, podem marcar nosaltres els temps", ha assegurat.

Amb l'assessoria d'Alantra, el director de l'IVF creu que és "un bon moment" en el mercat per a vendre. Amb aquesta operació espera "alleugerir comptes, que les despeses operatives disminuïsquen i deixar de ser immobiliària per a començar a ser una SGR", ha puntualitzat.

Quant a la venda de la seu d'Alacant (a un preu d'eixida entorn de 1,5 milions) ha explicat que el procés "no està tan avançat" com la de València. I la de Castelló ha admès que "és més difícil perquè és un local més complicat".

En tot cas, Illueca ha valorat que en aquesta legislatura s'han "recuperat ferramentes de tots i per a tots els valencians, des del consens i el treball", i ha volgut posar l'accent que "aquesta reestructuració de l'SGR va comptar amb el consens de tots els partits polítics, amb l'acord de 30 entitats financeres, amb dos ministeris, amb el Banc d'Espanya i amb la Unió Europea. És un treball conjunt de tots", ha conclòs.

Com a director de l'IVF, Illueca ha volgut també recordar els "problemes" que es van trobar en l'institut en els inicis de legislatura, al mateix temps que ha ressaltat que l'IVF es troba "ja en la fase final de la seua reestructuració".

"Ho vam agafar amb un 70% de finançament al sector públic i al final d'aquesta legislatura tindrà un 70% de finançament al sector privat; tenia un 6% de solvència quan va arribar l'actual Govern i tindrà un 30% de solvència quan finalitze la legislatura; estava sense activitat i hui té un volum d'activitat de préstecs formalitzats per valor de 30 milions d'euros en els dos primers mesos de l'any", ha precisat.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat el "magnífic treball que s'ha fet per a retornar-li reputació i credibilitat" tant a l'IVF com a la SGR, una entitat que ara viu el seu "renaixement", ha celebrat.

"Des de la màxima humilitat, -ha dit- encara estem lluny de l'objectiu, però estem en el camí correcte" i en ell l'SGR "vol ser el millor aliat possible per a les pimes valencianes", ja que durant la crisi econòmica, quan les empreses més necessitaven instruments públics de finançament aquests més malalts estaven".

En aquest sentit, Puig ha posat l'accent que la Comunitat Valenciana va ser una de les quals més va patir la crisi però també de les quals més ràpid s'està recuperant. Estem en el moment valencià i hem de saber aprofitar-ho", ha subratllat.

Consulta aquí más noticias de València.