Comunitat Valenciana

El Jutjat de Vigilància Penitenciària rebutja la queixa de Blasco per negar-li permisos

  • El Jutjat de Vigilància Penitenciària 1 ha rebutjat la queixa presentada per Rafael Blasco, exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en les Corts, per negar-li permisos penitenciaris. L'ex alt càrrec públic valencià es troba intern en la presó de Picassent després de ser condemnat pel desviament d'ajudes al Tercer Món dins de la peça 1 del cas Cooperació.
Blasco ix del TSJCV després de saber que Fiscalia li demana presó
Blasco ix del TSJCV després de saber que Fiscalia li demana presó
EUROPA PRESS - Archivo
Blasco ix del TSJCV després de saber que Fiscalia li demana presó

Segons consta en una interlocutòria, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el jutjat desestima la queixa de l'exconseller, de 72 anys, contra la denegació de permisos de la Junta de Tractament de data 13 de desembre de 2017.

El jutjat recorda en la seua resolució que es poden concedir permisos a reclusos classificats en segon o tercer grau, que hagen extingit la quarta part de la condemna imposada i que no tinguen mala conducta. No obstant açò, postil·la que el fet que en Blasco concórreguen aquestes circumstàncies "no li atorga sense més un dret" a l'obtenció del permís.

El lletrat de Blasco va recórrer aquesta prohibició sobre la base de la resolució per la qual inicialment se li van concedir tres permisos que l'intern va gaudir a la fi del passat any. No obstant açò, el jutjat li recorda que aquesta decisió va ser després revocada i deixada sense efecte per l'Audiència de València en estimar un recurs del ministeri fiscal. Llavors es va subratllar la gravetat de l'acció que va consistir en delictes de malversació, prevaricació i falsedat en document oficial.

A més, per a l'Audiència resultava transcendent l'existència de noves imputacions contra Blasco pendents de decisió judicial que "quan s'incardinen en una decisió de futur, també donen un significat a la necessitat i finalitat del permís instat", postil·lava. En concret, Blasco té obertes altres tres peces del cas Cooperació.

Sobre aquest tema, el Jutjat de Vigilància Penitenciària afirma que "la veritat és que tals imputacions, a més de qüestionar les activitats en l'exterior de l'intern prèvies al seu ingrés a la presó, podrien arribar fins i tot a alterar els actuals càlculs de compliment de la condemna en existir en una d'elles, peça 2 del cas Cooperació, un escrit d'acusació contra ell amb una petició de la Fiscalia de 16 anys de presó per diversos delictes de malversació, falsedat documental, frau de subvencions, tràfic d'influències, prevaricació i suborn".

RESPONSABILITAT CIVIL

La defensa de Blasco també va al·legar en el seu escrit de queixa que no existia responsabilitat civil pels fets pels quals el seu client va ser condemnat. Però sobre aquest tema, el jutjat li indica que açò "no és així". "El fet que en la sentència s'haja posposat a la fase d'execució i la seua liquidació s'haja encomanat al Tribunal de comptes a través de l'oportú procediment de reintegrament per abast no significa que no existisca".

"I si bé -afig- aquesta falta de pagament o assumpció de les responsabilitats civils no és un requisit expressament arreplegat per a l'obtenció dels permisos de la mateixa manera que sí es contempla legalment per a l'obtenció del tercer grau i concessió de la llibertat condicional, tampoc resulta irrellevant a l'hora de resoldre la procedència dels permisos quan precisament els mateixos tenen com finalitat legal la preparació per a la vida en llibertat".

D'altra banda, el jutjat recorda que és la Junta de Tractament qui "millor coneix" l'evolució de l'intern en el tractament penitenciari i continua entenent que, al temps de la seua resolució majoritàriament desfavorable a la concessió del permís, Blasco no reunia garanties suficients de fer un bon ús del permís.

BLASCO I LES SEUES CAUSES

L'exconseller va ser condemnat a sis anys i mig per delictes de malversació, prevaricació i falsedat documental en la primera peça del conegut com cas Cooperació.

Blasco té encara altres causes judicials pendents. Es tracta de les peces 2 i 3 del cas Cooperació sobre les quals ja ha conclòs la instrucció. Al costat de l'exconseller hi ha altres 20 persones investigades en aquests procediments relatius a presumptes irregularitats en la concessió de subvencions a ONG i a la construcció d'un hospital a Haití.

Així mateix, Blasco està investigat per presumptes irregularitats en la contractació per part de l'extinta Conselleria d'Immigració -posteriorment Conselleria de Solidaritat- de serveis informàtics en els quals va intervenir Tauroni per valor de més d'un milió d'euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento