Comunitat Valenciana

El Tribunal de Comptes enjudicia cinc acusats en el cas Emarsa, a els qui reclama 28 milions d'euros

  • La sala de Justícia del Tribunal de Comptes ha iniciat aquest dijous el juí del cas Emarsa, que es perllongarà durant altres tres sessions que se celebraran els dies 2, 8 i 9 de març a Madrid. Aquest òrgan enjudicia cinc acusats en la causa penal celebrada fins a desembre en l'Audiència de València, a els qui reclama prop de 28 milions d'euros més interessos per un menyscapte injustificat en els comptes públics, segons ha informat el PSPV en un comunicat.
Acusats en el cas Emarsa en el juí en l'Audiència
Acusats en el cas Emarsa en el juí en l'Audiència
Europa Press - Archivo
Acusats en el cas Emarsa en el juí en l'Audiència

El procediment es va iniciar a l'agost de 2010 a instàncies del PSPV, i posteriorment es va sumar l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi). L'actuació es dirigeix contra els cinc presumptes capitosts de la trama: l'exgerent i l'excap d'Explotacions de l'Entitat de Sanejament de la Generalitat (Epsar), José Juan Morenilla i Ignacio Bernácer respectivament, i l'expresident, l'exgerent i l'exdirector financer d'Emarsa, Enrique Crespo, Esteban Cuesta i Enrique Arnal, que estan pendents de la sentència penal.

Aquest procediment de l'òrgan de fiscalització estatal estudia l'abast de fons públics afectats per la seua actuació. Es tracta d'una denúncia prèvia a la judicial, la peça principal de la qual es va jutjar entre octubre i desembre de 2017 en l'Audiència de València. El procediment judicial, amb una instrucció paral·lela a la del Tribunal de Comptes, es dirigia contra 24 acusats a els qui s'acusava de generar un forat de 24 milions d'euros per irregularitats en l'empresa pública que va gestionar la depuradora de Pinedo.

Esteban Cuesta i Enrique Arnal van reconéixer part dels fets investigats durant la instrucció, mentre que Ignacio Bernácer ho va fer en el transcurs del juí.

Aquest dijous han declarat els cinc jutjats mentres que el divendres prestarà declaració Ramón Marí, portaveu del Grup Socialista en l'Emshi i denunciant del cas, així com els representants de l'Emshi, l'Epsar i diferents testimonis. El dia 8 de març està convocat l'empresari Jorge Ignacio Roca Samper (que va estar escapolit de la justícia durant la instrucció del cas) i altres testimonis, com els habilitats nacionals i responsables jurídics de l'Epsar. El 9 de març finalitzaran els interrogatoris.

Ramón Marí ha expressat la seua satisfacció per arribar fins a aquest punt. "Han hagut de passar molts anys per a arribar fins a ací, però estem contents de poder demanar explicacions a els qui presumptament han robat diners en el rebut de l'aigua als nostres veïns. Aquest procediment en el Tribunal de Comptes el que busca és que l'administració trobe la fórmula per a recuperar els diners que es van quedar, i eixe és la nostra obstinació", ha finalitzat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento