Una 'mascletà' intensa i clàssica obri el programa oficial de trets de 2018
Una 'mascletà' intensa i clàssica obri el programa oficial de trets de 2018 EUROPA PRESS

Una 'mascletà' intensa, rítmica i de tall "clàssic", dedicada a la festa valenciana i disparada per Pirotècnia Peñarroja de Vall d'Uixó (Castelló), ha inaugurat aquest dijous el programa oficial de trets de les Falles de 2018.

L'espectacle s'ha iniciat, com marca la tradició, a les 14.00 hores després que les Falleres Majors de la ciutat d'enguany, la xiqueta Daniela Gómez i la jove Rocío Gil, hagen pronunciat la frase 'Senyor pirotècnic pot començar la mascletà'.

El tret, que ha anat creixent en intensitat conforme avançava, ha atrapat des del seu inici al nombrós públic que ha acudit a veure’l. Els assistents han oferit una gran ovació en concloure l'acte i han abrigallat entre aplaudiments a l'equip pirotècnic mentre es desplaçava des del centre de la plaça fins a l'edifici consistorial per a saludar des de la seua balconada.

Peñarroja dispara des de fa 25 anys en el programa oficial de Falles i des de fa 23 anys la primera 'mascletà' del calendari faller l'1 de març. L'empresa ha presentat en aquesta ocasió un muntatge "clàssic" dedicat a la "festa valenciana" amb productes fabricats en les seues instal·lacions de Vall d'Uixó.

Mascletà “clàssica”

Després del tret, el propietari de la pirotècnia, Pepe Nebot Peñarroja, ha expressat als mitjans de comunicació la seua satisfacció pel desenvolupament de la 'mascletà' i ha assegurat que ha discorregut "com estava previst". "Ha eixit a la perfecció, com estava previst. Hem vingut a fer una 'mascletà' clàssica, sense floritures, i amb molt ritme i contundència, com agrada a València", ha assenyalat.

Nebot, que ha destacat que ha sigut el seu fill l'encarregat de coordinar el tret d'aquest dijous, ha comentat que el "ritme" i la "contundència" han anat creixent "a poc a poc des del principi fins al final" fins a arribar a un "terratrèmol espectacular" i un bombardeig final que ha qualificat de "meravella".

El responsable de Peñarroja ha precisat que ha utilitzat 115 quilograms de pólvora per a aquest tret encara que ha indicat que la càrrega usada és un aspecte al que no li dóna "molta importància" perquè estima "més important" cuidar "la manera en la qual es munta" el tret i "l'afecte amb el qual es fa per a aconseguir el ritme i la contundència al llarg de tota la 'mascletà'.

"Últim mig minut"

Així mateix, ha comentat que ha deixat per al final el 40 per cent de la càrrega, en concret, per a "l'últim mig minut", mentre que el 60 per cent restant s'ha oferit en cinc minuts.

Pepe Nebot ha manifestat que després d'haver dedicat el tret de 2017 a la taronja, enguany ha volgut homenatjar a "la festa valenciana" tenint en compte "tot el treball que es realitza al llarg de l'any per a passar-ho bé, tenir futur i rebre visitants" des de "associacions, entitats o juntes locals" i institucions.

Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat que amb la 'mascletà' de l'1 de març es viu "el primer dia oficial de Falles" i es comença a respirar l'ambient d'aquestes festes.

Ribó ha indicat als mitjans de comunicació que en aquest acte "ha funcionat tot d'una manera normal" i ha ressaltat que així ha succeït amb les noves "mesures de seguretat i de protecció" habilitades enguany -que contemplen deixar lliures com a vies d'evacuació carrers com el de les Barques o Lauria-.

"Grau màxim" de seguretat

"He de dir a tots els ciutadans que venen a la Plaça de l'Ajuntament a veure la 'mascletà' que les Falles necessiten tenir la màxima seguretat i mecanismes d'evacuació perquè si hi ha alguna emergència les ambulàncies puguen entrar i eixir amb rapidesa. És una qüestió clara que hem millorat", ha afirmat.

El primer edil ha valorat el treball dut a terme en els últims mesos en favor de la seguretat, amb la finalitat d'oferir a la gent "el grau màxim". Així mateix, ha ressaltat la labor dels efectius de neteja perquè la Plaça de l'Ajuntament recupere "la normalitat amb rapidesa" després del tret de cada dia.

Joan Ribó s'ha referit també a les campanyes de foment de la neteja i del reciclatge que es desenvolupen durant aquestes festes per a reduir els residus en la via pública.

Entre els assistents a la 'mascletà' d'aquest dijous en la balconada de l'Ajuntament de València estava el diputat de Ciutadans (Cs) en el Congrés Toni Cantó i els portaveus de la formació en les Corts, Mª Carmen Sánchez, i en el consistori, Fernando Giner. Igualment, ha acudit el titular de Cultura en la Diputació de València, Xavier Rius, i com convidats del grup municipal del PP el Gremi de Mestres Campaners.

Consulta aquí más noticias de València.