El jutge declara complexa la causa sobre presumptes irregularitats en la restauració d'obres privades en l'Ivacor
El jutge declara complexa la causa sobre presumptes irregularitats en la restauració d'obres privades en l'Ivacor GVA

En una interlocutòria, datat aquest dimecres i al que ha tingut accés Europa Press, el magistrat disposa declarar la causa complexa, per la qual cosa tindrà un termini de durada de 18 mesos, que podrà prorrogar-se per igual termini o un d'inferior a instàncies del fiscal i prèvia audiència a les parts.

L'instructor ja ha citat a declarar com investigada l'exdirectora de l'organisme cultural Carmen Pérez per al pròxim 13 d'abril, així com, el mateix dia i condició, a l'auditor Luis Caruana i a l'exjefa del Departament d'Obra gràfica i material d'arxiu d'Ivacor i actual sotsdirectora, Gemma Contreras. També s'ha cridat cinc testimonis.

En concret, l'òrgan judicial indaga sobre la restauració per part de l'Ivacor -empresa pública- de 12 llibres antics amb un valor considerable sense pressupost ni contraprestació econòmica; i la contractació des de l'entitat d'unes 50 treballadores autònomes sense procés selectiu algun.

POSSIBLES DELICTES DE PREVARICACIÓ I DE MALVERSACIÓ

El ministeri públic, després d'estudiar-la, va decidir remetre-la al jutjat i va demanar que s'obrira una investigació judicial en veure possibles delictes de prevaricació i de malversació de cabals públics.

En la denúncia de Fiscalia, també es requeria al jutjat que citara a declarar en qualitat d'investigats tant l'auditor propietari dels 12 llibres, Luis Caruana, com Gemma Contreras -exjefa del Departament d'Obra gràfica i material d'arxiu d'Ivacor i actual sotsdirectora- i a la pròpia Carmen Pérez -exdirectora-gerent de l'entitat-.

CGT va denunciar en el seu moment que Luis Caruana hauria sol·licitat la restauració de dotze llibres antics procedents de la seua col·lecció particular a Ivacor i que la mateixa es va realitzar amb mitjans tècnics i recursos humans de l'administració pública -amb treballadores de plantilla i autònomes contractades ex profeso- sense que mediara pressupost ni contraprestació econòmica o conveni de col·laboració o qualsevol altre tipus de suport contractual que justificara la realització dels treballs.

Les restauracions -sempre segons el mateix escrit del sindicat- es van fer "per orde directe" de Contreras i "amb l'aprovació" de Carmen Pérez. Van durar almenys 15 mesos, des de desembre de 2011 fins a sempre de 2012. S'entén que l'import dels recursos humans utilitzats podria ascendir a la quantitat de 100.000 euros, sense explicar els costos dels tallers ni els materials emprats.

SENSE PROCEDIMENT SELECTIU

Així mateix, des de CGT es va denunciar que els contractes laborals d'obra o servei per a realitzar aquestes restauracions van ser formalitzats per la llavors directora sense mediar procediment selectiu algun.

Consulta aquí más noticias de València.