Partits del Botànic i Cs destaquen el desbloqueig en el Congrés de la reforma de l'Estatut: "És un pas positiu"
Partits del Botànic i Cs destaquen el desbloqueig en el Congrés de la reforma de l'Estatut: "És un pas positiu" CORTS VALENCIANES

Així ho han indicat els síndics d'aquestes formacions als mitjans de comunicació en els passadissos de les Corts, en ser preguntat per "el canvi de postura de Cs" que ha permès el desbloqueig d'algunes normes en el Congrés dels Diputats com la Llei de Seguretat Ciutadana (coneguda com a 'llei mordassa' pels seus detractors), de l'Estatut valencià, de la presó permanent i de la Justícia Universal.

Sobre aquest tema, el portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha valorat el canvi d'actitud del partit que lidera Albert Rivera perquè "estan tallant els disbarats del PP com haver frenat el nostre Estatut", ha destacat. Al seu juí, "si oxigenen açò serà para bé" perquè "el PP que està en una absoluta solitud parlamentària".

Per al secretari general de Podem, Antonio Estañ, és "una bona notícia" que s'estiguen propiciant lleis, entre elles la reforma de l'Estatut, encara que el que no veu "tan bé" és que la causa siga "un joc entre partits" i "moviments tàctics" i "no per la necessitat de reformar eixes lleis". "Ens alegrem que es desbloquegen, però si la causa és electoral encara queda per veure com se'n va a desenvolupar i qual va a ser el seguiment", ha postil·lat.

Des de Compromís, Fran Ferri ha manifestat que tot avanç per a desbloquejar la tramitació de lleis parades en el congrés és "positiu", però ha recordat que moltes normes encara segueixen parades, per la qual cosa ha demanat a Cs "un altre gest" per a desbloquejar la situació.

"És un pas positiu que l'Estatut vaja a tramitar-se, però la pregunta que em faig és si després de 47 ampliacions de termini hi ha alguna esmena presentada perquè en cas contrari no té justificació la seua paralització aquests anys", ha remarcat.

Mari Carmen Sánchez, síndica de Cs, ha indicat que "no tenia sentit" el bloqueig d'algunes lleis com l'Estaut o la llei Mordassa, per la qual cosa ha defès que era "important i necessari" posar damunt de la taula certs debats. "Cs sempre estarà disposat a facilitar el debat", ha reivindicat.

En aquest sentit, ha negat que aquest canvi de postura responga una qüestió estratègica com li ha acusat Podem. "No es tracta de cap estratègia, sinó de revisar pactes perquè per part del PP no es compleixen totes les exigències que s'han posat damunt de la taula", ha indicat.

MOCIÓ DE CENSURA

D'altra banda, i preguntats per la proposta de Compromís de prendre la iniciativa per a una nova moció de censura, el portaveu del PSPV ha assenyalat que els números "segueixen sent els mateixos que les últimes eleccions" i no veu que hi haja una alternativa que sume.

Per la seua banda, Ferri ha assenyalat que si els vots de la coalició foren "frontissa en totes les votacions", Mariano Rajoy "no seria president". Per tant, ha remarcat que "qualsevol canvi que avance a eliminar a Rajoy de la presidència del govern és un avanç positiu".

Igualment, Estañ ha considerat que cal "traure al partit més corrupte de la història de la nostra democràcia i probablement de la història occidental" de la Moncloa perquè, en cas contrari, "serà molt complicat que qualsevol d'aquestes reformes puga desenvolupar-se".

Per tant, ha considerat "fonamental" que els canvis que s'aconseguisquen en les CCAA es traslladen a nivell nacional i, en aquest punt, creu que "el PSOE és el que deuria moure fitxa".

Per a la síndica de Cs a la Comunitat Valenciana aquesta és una decisió a nivell estatal. "Nosaltres tenim un pacte d'investidura amb Rajoy i, encara que estem veient que no es compleixen totes les exigències, a dia de hui seguim pensant en l'estabilitat", ha incidit per a assenyalar que més enllà d'una possible moció és "important" seguir revisant eixe pacte que tenen Cs i PP perquè els 'populars' "complisquen" perquè "a dia de hui disgustat amb la seua falta de compromís", ha admès.

Consulta aquí más noticias de València.