PSPV i Compromís valoren la "gosadia" del Consell amb la proposta de reforma constitucional i Podem veu "precipitació"
PSPV i Compromís valoren la "gosadia" del Consell amb la proposta de reforma constitucional i Podem veu "precipitació" GVA

Així ho han manifestat els portaveus dels tres grups abans de l'inici del ple en les Corts en ser preguntats per la seua opinió sobre el text plantejat pel Govern valencià, que advoca per una "actualització necessària" de la Constitució que "done veu a les comunitats autònomes", "defenga l'autogovern", amb "nous valors i nous drets", i que reivindica la "suficiència financera", una realitat "plurinacional" i un "avanç federalitzant" en el model territorial.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha assegurat sentir-se "tremendament orgullós" com a socialista i valencià d'un Consell que "és avantguarda a assumir el paper constitucional que té de fer propostes", per la qual cosa ha lloat la seua "gosadia" en prendre la iniciativa en una reforma que justifica que "cada generació necessita estar còmoda amb la seua Constitució", que ara "s'està trencant per algunes costures".

Així, ha destacat la proposta "gosada, interessant" que, a més, denota que el PP "no només no té qui li escriga" a Madrid o la Comunitat Valenciana, sinó que "s'autoexclou de qualsevol reflexió col·lectiva". Ha qualificat de "mal gust" que els 'populars' no acudiren a la presentació d'aquest text, que ni tan sols coneixen perquè "ningú es va molestar a tindre-ho". "Va cap a la seua autodestrucció", ha advertit.

Per la seua banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assegurat que s'alegra "molt" que els valencians siguen "capdavanters" a realitzar aportacions en aquest tema i ha destacat que es tracta d'una proposta "en positiu per a reformar una Constitució que molts consideren intocable" quan "si foren constitucionalistes el que més voldrien és avançar" en la reforma.

Ha destacat les aportacions per a anar cap a la federalització i el reconeixement de la plurinacionalitat, anant cap a un Estat "més horitzontal i no vertical d'ordene i comandament", repartint la responsabilitat i avançant "en democràcia i subsidiarietat". "És una molt bona proposta que resol problemes territorials", ha afegit.

La "gran aportació" de Compromís al text, ha explicat, és la de "parlar del rescat de persones i drets i convertir el dret a la vivenda en dret subjectiu i que estiga ben blindat".

PODEM LAMENTA LA FALTA DE PARTICIPACIÓ DE LA SOCIETAT

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha valorat que es pose sobre la taula la reforma constitucional i a més s'hagen arreplegat "gran part de les reivindicacions que Podem ha posat" en el debat, però veu "certa precipitació" que fa que "no quede clar el blindatge de drets", entre altres qüestions.

També ha destacat que els preocupa el procediment, perquè una proposta valenciana és "dels valencians, no del Consell" i pot ser que nasca "coixa de participació de la societat civil" i tots els partits. Així mateix, s'ha preguntat què va a passar ara amb aquest document, si se'n va a quedar en "un brindis al sol" o va a seguir una llera institucional.

Davant aquesta crítica, Mata ha recordat que la societat civil s'articula sobre la base dels seus responsables polítics i el Consell "ha sentit les aportacions" del poble abans d'elaborar la seua proposta.

També ha reaccionat a les crítiques del PPCV assegurant que la seua presidenta, Isabel Bonig, està "fora del món parlamentari" i ha censurat que es "demonitze" una proposta, que prosperarà o no, al mateix temps que ha negat que el dret d'autodeterminació estiga en el text.

Consulta aquí más noticias de València.