Comunitat Valenciana

Ribó donaria la benvinguda a un decret de Montoro per al superàvit però avisa: "Jo vull veure, com Sant Tomàs"

  • L'alcalde de València, Joan Ribó, ha donat aquest dimarts la benvinguda al decret llei que podria aprovar el Govern central per a possibilitar a les administracions locals disposar del seu superàvit i poder així invertir-ho però ha matisat que ho fa amb "certa precaució" fins que veja que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, compleix i la seua engegada siga realitat.
Joan Ribó en imatge d'arxiu
Joan Ribó en imatge d'arxiu
Europa Press
Joan Ribó en imatge d'arxiu

"Benvingut siga i que així s'accepte la reivindicació que hem firmat" els ajuntaments i les diputacions "però amb una certa precaució", que és "imprescindible" fins que l'Executiu central faça efectiu el decret llei, ha apuntat el primer edil. "S'ha dit que se n'anava a fer el decret. Quan vegem el decret, diré que efectivament és així. Però jo vull veure, com Sant Tomàs", ha precisat l'alcalde.

Joan Ribó s'ha pronunciat d'aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació abans de rebre en l'Ajuntament de València als alumnes del Projecte Erasmus +CA2 del IES Benicalap, preguntat per la possibilitat plantejada per Montoro d'impulsar un decret llei que permeta a les entitats locals reinvertir els seus romanents sense haver d'esperar l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat i per si es creu eixe compromís.

El responsable municipal ha insistit en la necessitat d'acollir-ho amb "precaució" i ha al·ludit a la "dita castellana 'obras son amores y no buenas razones", al mateix temps que ha afirmat que el ministre d'Hisenda "ha fet moltes promeses" que no s'han materialitzat. En aquest sentit, ha comentat que "l'any passat es van fer promeses dient que arribarien els romanents ràpid" i ha criticat que els diners "van arribar al setembre".

L'alcalde de València ha agregat que aquesta circumstància ha portat a "estar com estem, en part, en el nivell d'execució del pressupost d'inversions" i ha manifestat que llavors també "es podia haver fet mitjançant un decret llei" que els diners arribaren a les entitats locals a temps.

"Aleshores, ni m'ho crec ni m'ho deixe de creure", ha exposat, al que ha afegit: "tant de bo Montoro aquesta vegada diga la veritat. Estaria molt bé i seria molt positiu però amb l'experiència que tenim preferim ser previnguts".

Ribó ha assegurat que mentre es gestiona el decret llei plantejat aquest dilluns per Montoro, l'Ajuntament de València continuarà amb la tramitació del "crèdit pont" que ha acordat demanar, per valor de 25 milions d'euros, per a fer front als pagaments que està previst afrontar amb els romanents que espera i "pal·liar" així la situació actual.

Després d'açò, ha assenyalat que si els diners del superàvit "arriben prompte no passa res" perquè el consistori, com ja ha previst, cancel·larà "abans" aquest préstec, aprovat recentment en la Junta de Govern Local i dijous passat en el ple ordinari de febrer. L'alcalde ha reiterat la necessitat d'explicar com més prompte millor amb eixos 25 milions d'euros per a fer front al pagament d'expropiacions forçoses, per valor de 16 milions, i a inversions cofinançades.

DESTINACIÓ DELS DINERS

Preguntats per la destinació que podria tindre el superàvit de les administracions locals i per si Hisenda autoritzaria que en lloc de ser per a inversions financerament sostenibles anara per a polítiques educatives, culturals o d'un altre tipus, ha explicat que "els romanents, tal com estan plantejats ara, es poden destinar a dos coses, a pagar deute o a inversions financerament sostenibles" però ha subratllat que "hi ha moltes coses que no són financerament sostenibles" i que han d'assumir els ajuntaments com ajudar gent amb pobresa energètica" a "pagar la llum" i "molts aspectes d'aquest tipus que no estan contemplats".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento