La UV rep l'arxiu de la professora republicana Alejandra Soler i el seu marit
La UV rep l'arxiu de la professora republicana Alejandra Soler i el seu marit © MIGUEL LORENZO / VALENCIA OCT 01

La Universitat de València ha rebut aquest dilluns l'arxiu personal de la professora republicana Alejandra Soler, que va morir en 2017 als 103 anys, i el seu marit Arnaldo Azzati, fill del cèlebre periodista Félix Azzati. Es tracta de documents continguts en 59 caixes d'arxiu amb informació "molt diversa", des d'escrits relacionats amb les seues famílies, les seues professions i les seues amistats, manuscrits o notes preparatòries de les seues intervencions públiques.

Aquest dilluns s'ha formalitzat en la Sala de Juntes de la Nau la signatura del conveni pel qual la institució rep els documents, un acte que ha comptat amb la presència del rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; del vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, d'una de les persones que ha dut a terme les tasques de compilació documental, Pilar Sanz, i dels nebots, Elsa i Emilio Azzati.

Alejandra Soler, afiliada a la Federació Universitària Escolar (FUE) des del batxillerat i professora d'institut durant la Segona República, va morir el passat any a València. Soler va rebre la Medalla que la Universitat de València va atorgar a la Federació Universitària Escolar al setembre de 2001. A més, va ser nomenada Filla Predilecta de la ciutat de València i va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat.

Arnaldo Azzati (1913-1986), que va ser un dels fills del periodista i traductor Félix Azzati, amic, deixeble, col·laborador i successor polític de Vicente Blasco Ibáñez, com a director d’’El Pueblo’ des de 1907 i en l'escó de diputat en les Corts espanyoles de 1907 a 1923.

Informació molt diversa

Els documents corresponents a aquest arxiu han sigut dipositats en el Arxiu Històric de la Universitat. Els materials estan continguts en 59 caixes d'arxiu que conté informació molt diversa. La relació de documents inclou escrits relacionats amb les seues famílies, les seues professions i les seues amistats. Destacant els manuscrits dels seus llibres i les notes preparades per a les seues intervencions públiques.

Així mateix, inclou les cuidades traduccions d'Arnaldo Azzati, qui va pertànyer al grup de traductors de Moscou, sent els seus integrants els primers a traduir importants obres polítiques, filosòfiques o literàries del rus al castellà, entre les quals s'inclouen les obres completes de Lenin; retalls de premsa diversos, entre els quals destaquen un gran nombre de periòdics soviètics ja que el matrimoni va estar exiliat en la URSS durant 30 anys; documents administratius i premis rebuts per Alejandra; la correspondència i gran nombre de diapositives i fotografies de viatges professionals i personals.

Incorporació d'entrevistes

A més, s'estan recopilant en CD i DVD diferents entrevistes que s'incorporaran a aquest arxiu. Les persones que han realitzat aquest treball de compilació documental, assessorades per Irene Manclús, han sigut Pilar Bonet, DoriaRoso, Pilar Sanz i Encarna Signes.

Totes elles han tingut la sort d'estar unides a Alejandra Soler per un fort llaç d'amistat. Fonamentalment va ser a partir de 2014 quan van començar a treballar amb ella part de la documentació que es trobava en el seu domicili.

Amb les dades que aportava Alejandra Soler, i els que ja tenien sobre la seua vida, van començar la labor d'ordenar i classificar part dels documents. Després de la defunció d'Alejandra Soler van prosseguir la tasca empresa, gràcies a l'actitud generosa en la qual els seus familiars tenien el mateix objectiu: que es complira la voluntat d'Alejandra Soler, i que els seus documents i testimonis es conservaren per a ajudar a recuperar la memòria democràtica.

"Hem complit el nostre compromís amb Alejandra, l'hem conegut més i hem mantingut viu el record de la seua amistat i, sobretot, hem descobert a l'Arnaldo del que tant ens havia parlat", assenyalen.

Consulta aquí más noticias de València.