Cs planteja reduir el pes dels extreballadors de RTVV en À Punt
Cs planteja reduir el pes dels extreballadors de RTVV en À Punt CVMC

Ciutadans vol reduir el pes en les baremacions dels extreballadors de l'antiga RTVV en À Punt perquè la nova televisió "no siga una reversió encoberta" de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) i demana també que les Corts puguen proposar la destitució d'un conseller del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació en casos "excepcionals" d'incompatibilitat o incompliments greus.

El diputat de Cs Toni Subiela, al costat de la síndica de Ciutadans, Mª Carmen Sánchez, han donat a conéixer aquest dilluns en roda de premsa les seues esmenes a la llei del servei públic de radiodifusió i televisió valenciana, el termini de la qual de presentació expira aquest mateix dia.

Sobre aquest tema, Subiela ha explicat que quan es va redactar la llei es va acordar valorar haver treballat en RTVV per a crear una plantilla provisional per a agilitzar la posada en marxa d'À Punt, però "no per a dissenyar una plantilla completa".

Així, ha considerat que la interpretació de la norma que està seguint la Direcció General i el Consell Rector "si no és un nyap no és lògica" i està "donant massa entropessades". "Ha arribat el moment de posar percentatges", ha evidenciat.

Proposta

Per açò, es vol limitar l'experiència dels extreballadors de l'antiga televisió al 20 per cent de la puntuació total per a la plantilla provisional, al 5 per cent per a la plantilla definitiva i que haver format part de la plantilla provisional no supose un mèrit superior al 3 per cent per a la borsa definitiva.

Sobre aquest tema, ha aclarit que aquesta rebaremació no afectarà els llocs ja assignats de la plantilla provisional, però sí als quals queden per cobrir des que s'aprove l'esmena perquè "es pot fer perfectament en 24 hores". "Que no ens acusen de voler bloquejar la reobertura perquè per a ells sols es sobren", ha apuntat.

Subiela ha aclarit que aquesta esmena "no és un atac" als extreballadors, sinó que tracta d'evitar que la nova televisió siga "una còpia en xicotet de l'anterior".

Controlar la despesa de plantilla

Així mateix, es vol fixar per llei que la despesa per a plantilla no supere un terç del pressupost ja que "no és lògic" per a una televisió que vol ser "moderna, un referent i sostenible" que nasca amb una plantilla de més de 500 treballadors perquè en tres anys serà de 800.

"Serà el mateix model que la televisió que es va tancar", ha advertit. Per contra, ha defés la subcontractació de la programació excepte informatius per a poder ajudar el sector a crear ocupació. "No pot deixar-se en exclusiva a l'Administració", ha raonat.

D'altra banda, es vol modificar la llei perquè amb "rigor i serietat" en casos "excepcionals" d'"irresponsabilitat o incompliments greus" les Corts puguen demanar la destitució d'un conseller del Consell Rector.

Subiela considera que és una "aixecada de camisa total" que continuen el sociòleg i músic Rafa Xambó, de qui ja van demanar la seua dimissió per "injúries i insults" a polítics, periodistes i mitjans de comunicació en xarxes socials, i Vicente Vergara, quan existeix una "incompatibilitat òbvia".

De fet, ha lamentat que el president d'aquest organisme, Enrique Soriano, encara no haja comparegut en la Corts per a donar explicacions. "La manera de fiscalitzar el treball del Consell Rector des de les Corts ni és útil ni és eficaç", ha evidenciat.

Finalment, volen que en el pressupost de la CVMC es fixe un percentatge d'entre el 3 i el 5 per cent per a firmar convenis amb les TDT locals i poder complir així l'objectiu establit en la llei que la Direcció General recolze aquesta xarxa. "Sense un pressupost no es pot complir", ha evidenciat.

El PSPV ho veu amb "bons ulls"

El portaveu del PSPV i president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha indicat que el seu partit veu amb "bons ulls" l'esmena presentada per Ciutadans que busca reduir el pes en les baremacions dels extreballadors de l'antiga RTVV en À Punt, però ha assenyalat que ho han d'"estudiar en profunditat".

"El resultat definitiu de les borses no és del grat de quasi cap partit, per no dir de cap", ha explicat aquest dilluns Rodríguez en roda de premsa en ser preguntat per aquest assumpte, per la qual cosa ha indicat que el "lògic" és que tracten de buscar alguna cosa que permeta "millorar el resultat".

Rodríguez ha sostingut que encara no pot dir quina serà la postura del seu partit perquè no té "coneixement en profunditat" de l'esmena, per la qual cosa hauran d'estudiar-la.

"En la part que es refereix al pes que l'experiència o treball en Canal 9 puga tindre sobre l'oposició definitiva podríem estar d'acord en el sentit que el fet que haja sigut tan essencial en aquesta part de les borses no ha sigut del grat de la major part dels partits polítics", ha destacat Rodríguez.

Consulta aquí más noticias de València.