Els partits reaccionen a la investigació de Camps per la visita del papa
Els partits reaccionen a la investigació de Camps per la visita del papa EUROPA PRESS

La responsable jurídica del PSPV-PSOE, Ana Barceló, ha urgit el PPCV al fet que explique "de forma urgent" per què "es va utilitzar la visita a València del Papa Benet XVI i es va mercantilitzar amb la fe dels valencians per a posar-la al servei d'interessos espuris", després que l'expresident Francisco Camps haja sigut citat a declarar en qualitat d'investigat per irregularitats en la visita del Papa, al juliol de 2006.

"La corrupció del PPCV era un poc més que tres trages com pretenia fer-nos veure Camps; això era una autèntica anècdota al costat del que anem coneixent dia a dia", ha lamentat a través d'un comunicat la dirigent socialista.

Davant el nou escenari judicial, Barceló ha reclamat que "Camps, (Juan) Cotino -expresident de les Corts- i el bisbe auxiliar (Esteban Escudero) -aquests dos últims també citats en qualitat d'investigats, entre d'altres- expliquen als tribunals el que mai van explicar als valencians". I ha insistit que ho facen "per ètica i per dignitat" i perquè "gran part de la visita es va finançar amb diners públics, que va acabar en mans privades". El PSPV vol conéixer així "tota la litúrgia que va utilitzar el Consell en la V Trobada Mundial de la Família i el paper que va jugar l'Església en tot açò".

"L'adjudicació de contractes, el marxandatge, les obres per a l'adequació d'espais, l'adjudicació dels estands, l'ornamentació o les despeses diverses com els dels 7.000 urinaris el lloguer dels quals va costar més de 2'3 milions d'euros requereixen una explicació immediata i una justificació", ha reivindicat la també portaveu adjunta del grup socialista.

"Van fer foscos negocis amb tot"

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assegurat que en el PP "es van oblidar del manament 'no robaràs'". Així ho ha indicat en un comunicat en relació a la investigació. Segons ha apuntat Ferri, "l'avanç de la investigació judicial evidència que en el Partit Popular es van oblidar del manament 'no robaràs' i no van tindre cap escrúpol a aprofitar la fe de milers de persones que venien a València a veure al Papa per a saquejar les arques públiques". "Van fer foscos negocis amb tot", ha apuntat.

Ferri ha indicat que la investigació del cas Gürtel "apuntava clarament al fet que en la visita del Papa, Juan Cotino va idear i dirigir la instal·lació de pantalles gegantes, que és el contracte amb el qual la trama corrupta més milions d'euros va saquejar a les arques públiques valencianes".

No obstant açò, ha dit, "com en la resta de les peces separades d'aquest cas, la figura de Francisco Camps planejava com l'artífex últim sense el qual no es podia consumar aquest saqueig de les arques públiques, cosa que les investigacions judicials estan corroborant".

Podem demana que deixe el CJC

El secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, ha afirmat que "s'està demostrant que per a Francisco Camps no hi havia res més sagrat que la corrupció".

Per a Podem, la citació com investigats de l'exvicepresident Víctor Campos i el que fóra president de les Corts Juan Cotino -entre d'altres, com el bisbe auxiliar de València Esteban Escudero- "revela clarament que el PP era una trama organitzada, perquè els personatges d'aquesta pel·lícula tristament es repeteixen una vegada i una altra en tots els casos de corrupció".

"Aquesta nova imputació de Camps se suma a altres dos obertes contra l'expresident del Consell per suposades irregularitats en la gestió de la Fórmula 1 a València i per la peça derivada de la construcció del traçat del circuit", ha recordat Estañ a través d'un comunicat.

Davant aquesta situació, veu "insostenible" la permanència de Camps en el Consell Jurídic Consultiu (CJC), "cobrant un sou públic quan el que hauria de fer és començar a retornar el robat a la Generalitat".

Estañ ha recordat que les Corts Valencianes "li han reclamat, per majoria qualificada i sense vots en contra, que abandone el seu càrrec en aquest òrgan estatutari, la funció del qual és vetlar per la legalitat de les normes que emanen dels poders públics".

Consulta aquí más noticias de València.