Comunitat Valenciana

El Pla Sud de València, protagonista de la mostra fotogràfica Fragments

  • El projecte compta amb una beca de producció, una exposició, un foto-llibre i un programa d'activitats.
  • L'objectiu és servir de laboratori pràctic des del qual conéixer i projectar noves formes de comunicació.
  • L'exposició 'El riu invisible', projecte becat per La Unió de Periodistes, s'inaugura l'1 de març en el MuVIM.

El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) acollirà des de l'1 de març la mostra ‘El riu invisible’, del fotògraf Francisco Llop, que fou el projecte guanyador de la primera beca Fragments de la Unió de Periodistes Valencians. Llop aborda, des de la perspectiva de l'assaig fotogràfic, "els esforços que l'home fa per dominar l'entorn natural i les conseqüències que aquestes accions tenen en el desenvolupament de la vida quotidiana".

En concret, la mostra de Llop se centra en el Pla Sud, que té en l'anomenat nou llit del Túria la seua part més visible, una infraestructura creada per a desviar el llit natural del riu al seu pas per València, evitant així possibles episodis d'inundacions com els ocorreguts en 1957.

La lògica del desenvolupisme "obvia els efectes que aquestes transformacions materials provoquen en el patrimoni immaterial de la ciutadania: els usos i els costums que es generen al voltant del riu i que constitueixen part de la nostra identitat". El riu invisible planteja una col·lecció de preguntes, transmutades en imatges, que "ajuden a comprendre millor aquesta realitat".

Inauguració

El llibre resultant d'aquest projecte s'ha elaborat d'acord a la tradició de l'assaig fotogràfic que es distribuirà amb els títols de la diputació. La inauguració de l'exposició tindrà lloc dijous que ve 1 de març a les 19.30 hores en el MuVIM.

L'acte comptarà amb una sessió de photobook jockey a càrrec de Pablo Casino, que barrejarà llibres i publicacions de fotografia, creant un format nou i experimental equivalent a la sessió d'un DJ però que canvia els talls de música per pàgines impreses. "Construeix així una nova història, convidant al públic a sentir i gaudir d'ella", han assenyalat.

El passat mes de desembre de 2017, un jurat compost per Horacio Fernández, Ricardo Cases i Biel Aliño va triar el treball ‘El riu invisible’, del fotògraf valencià Paco Llop com a guanyador de la primera edició de la Beca Fragments.

Fragments compta amb una beca de producció, un projecte expositiu, una publicació i un programa d'activitats que es desenvolupa íntegrament en el MuVIM. L'objectiu de tota la programació cultural, han afegit, és "investigar la relació entre el llenguatge visual i la informació; analitzar els nous formats del periodisme gràfic; recuperar l'assaig i els reportatges de llarg recorregut com a gènere periodístic; proposar dinàmiques que milloren les condicions laborals i col·laborar en la construcció de la memòria visual contemporània de la Comunitat Valenciana".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento