El TSCJV creu que el decret de plurilingüisme derogat manté la seua vigència pel que rebutja arxivar deu processos
El TSCJV creu que el decret de plurilingüisme derogat manté la seua vigència pel que rebutja arxivar deu processos ISTOCK

La secció quarta de la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSCJV) ha rebutjat la petició de la Generalitat Valenciana perquè s'arxivaren els deu procediments judicials que està tramitant contra el decret de plurilingüisme, ja derogat, en entendre que encara manté la seua vigència.

Segons ha informat el TSJCV, l'administració autonòmica entenia que la derogació d'eixa norma 9/2017, que establia el model lingüístic educatiu valencià i regulava la seua aplicació en els ensenyaments no universitaris de la Comunitat Valenciana, suposava la seua desaparició de l'ordenament jurídic i, per tant, feia innecessària la continuació dels plets per "manca sobrevinguda d'objecte".

La sala, no obstant açò, considera que el decret derogat "manté íntegra la seua vigència"; que a pesar de la seua derogació, "manté els mateixos efectes que el dia que es va dictar, a pesar d'existir quatre actuacions de la sala ordenant la suspensió cautelar amb efecte immediat, en concret, des del 23 de maig de 2017". La Generalitat, segons la sala, es va escudar que no eren fermes.

En la seua interlocutòria, el tribunal considera que el decret llei aprovat pel Consell al setembre -el 3/2017- pel qual s'adopten mesures urgents per a l'aplicació, durant el present curs, dels projectes lingüístics de centre "manté en la major part els efectes del decret derogat".

Referent a açò, els magistrats expliquen que "per a salvar l'escull que suposaven l'existència de les tres primeres resolucions incomplides, es va dictar el Decret Llei 3/2017, d'1 de setembre, del Consell, pel qual s'adopten mesures urgents per a l'aplicació, durant el curs 2017-2018, dels projectes lingüístics de centre".

"El Decret Llei 3/2017, en assumir els projectes lingüístics de centre resultants de l'aplicació de la regulació del Decret 9/2017, manté en la major part els efectes del Decret derogat", conclou la sala que, basant-se en jurisprudència del Tribunal Suprem i del Constitucional, considera que la norma derogada "manté íntegra la seua vigència i, per tant, segueix desplegant els seus efectes -ultractivitat-", per la qual cosa és necessari el pronunciament en les causes encara pendents de resolució.

OBERTA LA VIA PER A PLANTEJAR INCONSTITUCIONALITAT

Segons el TSJCV, "la decisió de la sala suposa que es manté oberta la via per a plantejar qüestió d'inconstitucionalitat sobre el Decret Llei 3/2017, en entendre que pretenia impedir l'execució de les actuacions de suspensió, tal com va sol·licitar la Diputació d'Alacant".

La sala enumera les actuacions de suspensió decretats: el 23 de maig de 2017, pel qual va acordar eixa suspensió (i la desestimació posterior dels recursos de reposició); el 24 de juliol quan va declarar contrària a dret la forma en la qual es va dur a terme l'execució de la seua resolució anterior i actuacions de 22 de setembre rebutjant els recursos de reposició.

En l'interval, assenyala que Educació no va complir l'orde de suspensió i, en el seu lloc, va aprovar el Decret-Llei 3/2017 pel qual s'adopten mesures urgents per a la seua aplicació en aquest curs (convalidat per les Corts el 8 de setembre). El 19 de desembre la sala va dictar providència acordant sentir a les parts sobre un possible plantejament de qüestió d'inconstitucionalitat a aquesta última norma. El Consell, per decret del 29 de desembre, va derogar el primer decret.

Ara, a la vista d'eixa derogació, la Generalitat entenia que havia quedat sense objecte el procés. La sala va donar trasllat a les parts demandants en els diferents recursos (deu) perquè es pronunciaren sobre aquesta qüestió, amb resultat diferent.

Així, uns van considerar que existia pèrdua d'objecte encara que els efectes del decret es mantenen; uns altres que ha existit satisfacció extraprocesal; un tercer grup no va contestar i un quart es va oposar en entendre que els efectes persisteixen i, per tant, és necessària l'anul·lació.

Consulta aquí más noticias de València.