Puig demana a García-Escudero "normalitat democràtica" i que convoque la comissió de CCAA per a tractar el finançament
Puig demana a García-Escudero "normalitat democràtica" i que convoque la comissió de CCAA per a tractar el finançament GVA

El president valencià ha lamentat que l'acord de la Conferència de Presidents per a aprovar un nou modele finançament abans de 2017 no s'haja complit. Al temps, ha explicat que el full de ruta va funcionar fins al mes d'agost, amb el treball del comité d'experts, però la situació es "va embossar" amb la següent fase basada en una comissió polític-tècnica.

"Per tant, exigim que es complisca l'acord, que es faça un debat sobre l'incompliment i sobre el nou model de finançament", ha assenyalat Puig en una roda de premsa en el Senat després de reunir-se amb García-Escudero.

El president de la Cambra alta no ha posat data a aquesta sessió a la qual acudiria Puig, encara que impulsarà que es convoque la Mesa d'aquesta comissió per a estudiar un futur calendari, tal com ha informat el mandatari valencià.

Ximo Puig confia que la seua proposta seguisca endavant, ja que "seria la pitjor pedagogia possible" que dirigents que segueixen "la senda institucional" vegen "coartada" la possibilitat de motivar el debat en el Senat. Emmarca aquesta petició en un intent d'aprofitar els recursos institucionals que té a l'abast, i tatxa d'"incomprensible" que la comissió porte "mesos i mesos" sense reunir-se. Al seu juí, aquest fòrum hauria de ser "més actiu" per a generar "més cooperació" entre les comunitats.

Per tot açò, demana un debat "transparent" que fuja de la "confrontació entre comunitats i amb l'Estat", i reivindica el "diàleg" i "la voluntat de superació de les desigualtats i divisions que genera l'incompliment de l'acord".

Sobre la possibilitat d'una nova conferència de presidents, Puig considera "prioritari" abordar ara el sistema de finançament, ja que la lleialtat institucional ha de ser "d'anada i tornada", i indica que una nova reunió de mandataris autonòmics sense haver-se complits els acords de l'any anterior seria "depriment".

DEMANA COMPENSACIÓ: "SIGA REESTRUCTURACIÓ O QUITACIÓ, M'ÉS IGUAL"

Puig aposta perquè el nou sistema posa més diners en poder de les autonomies per a recuperar "el temps perdut" en aquests anys, a més de redistribuir-ho d'una manera "més lògica, raonable i digna".

Encara que posa l'accent principalment a corregir l'infrafinançament que experimenten comunitats com la valenciana. Per a açò demana un sistema de compensació, encara que no detalla cap fórmula específica: "No vaig a jugar a nominalismes. Quitació, reestructuració, compensació, a mi m'és igual el nom que se li pose".

"El que és cert és que des de 2000 hi ha hagut un infrafinançament clar, entre ells la pitjor la de la Comunitat Valenciana i demanem que hi haja una compensació", rebla, i insisteix que el deute el té el Govern central amb les comunitats.

CONTESTA A FEIJÓO

Sobre l'infrafinançament, ha contestat al president de la Xunta de Galícia, el popular Alberto Núñez Feijóo, assenyalant que "amb els números en la mà" si la Comunitat Valenciana haguera comptat amb l'assignació econòmica per habitant de la Xunta tindria 19.000 milions de deute.

Mentre que si la Xunta haguera comptat amb els recursos del Govern valencià tindria un deute de 45.000 milions, ha assegurat Puig.

Consulta aquí más noticias de València.