La Generalitat Valenciana detecta més de 2.000 defraudadors i recupera 10 milions d'euros en el que va de legislatura
La Generalitat Valenciana detecta més de 2.000 defraudadors i recupera 10 milions d'euros en el que va de legislatura MANUEL BRUQUE / EFE

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha desvetlat aquest dimarts que la Generalitat Valenciana ha detectat més de 2.000 defraudadors i ha recuperat entorn a 10 milions d'euros en el que va de legislatura.

Així ho ha manifestat durant la seua conferència 'Hisenda, sector públic i model econòmic a la Comunitat Valenciana: Bases del futur' en el Fòrum Europa. Tribuna Mediterrània, on ha sigut presentat per la primera tinent d'alcalde en l'Ajuntament de València, Sandra Gómez.

La també portaveu socialista en el Consistori valencià ha definit al conseller com un dels "arquitectes" de la Generalitat, símbol d'"una forma de fer política eficient, competent, valenta i justa" que ha aconseguit "fites quasi miraculoses". Soler, emocionat per les seues paraules, ha assegurat que Gómez "reflecteix molt bé la socialdemocràcia del segle XXI".

Durant la seua intervenció, el titular d'Hisenda i Model Econòmic ha reivindicat una reforma del sistema de finançament autonòmic que resolga l'infrafinançament valencià, un problema "absolutament immoral", ha dit, encara que ha aprofitat també per a desgranar les mesures que la Generalitat Valenciana està duent a terme per a millorar els comptes i transformar el model productiu.

En aquest sentit, Soler ha destacat la que les campanyes d'inspecció de les liquidacions de l'Impost sobre el Patrimoni han aflorat més de 2.000 defraudadors i han recuperat 10 milions d'euros.

En la persecució del frau fiscal, ha agregat, "l'Institut Valencià d'Administració Tributària creat però deixat en el congelador per l'anterior govern del PP és ja una realitat operativa", amb la seua plantilla seleccionada per oposició.

Canvis fiscals

A més, ha fet un repàs dels canvis fiscals introduïts per l'actual Consell, especialment en l'IRPF, on s'han rebaixat els tipus impositius de les rendes mitjanes i baixes, augmentat lleugerament els de les altes; ha culminat l'elaboració de la nova Llei de Taxes i s'ha aprovat una nova Llei del Joc.

Des del punt de vista de la despesa, Soler ha ressaltat "mesures de racionalització i control del sector públic instrumental": reducció del nombre de membres en els consells d'administració, limitació i publicitat de retribucions dels alts càrrecs i de la massa salarial de cada entitat, obligació de publicitat de les contractacions de personal o posada en ordre de les plantilles. En aquest punt, ha subratllat que "estan aprovades les relacions de llocs de treball d'una vintena d'entitats, mentre l'anterior Govern només tenia una".

Reforma del Sector Públic Empresarial i Fundacional

Així mateix, ha assenyalat que s'està "racionalitzant l'estructura del sector públic" per a fer desaparéixer els "quiosquets" opacs creats en el passat i s'està redactat l'esborrany de l'avantprojecte de Llei per a la Reforma del Sector Públic Empresarial i Fundacional.

Soler ha volgut també posar en relleu la reducció de les despeses de les caixes fixes de les conselleries i les reformes en matèria de contractació per a afavorir un barem que considera aspectes de responsabilitat social.

Consulta aquí más noticias de València.