Soler demana al Govern central que deixe d'usar Catalunya com a "excusa de mal pagador" per a no reformar el finançament
Soler demana al Govern central que deixe d'usar Catalunya com a "excusa de mal pagador" per a no reformar el finançament EUROPA PRESS

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha exigit aquest dimarts al Govern central que deixe d'utilitzar a Catalunya com a "excusa de mal pagador" per a no reformar el sistema de finançament autonòmic. "Catalunya ha sigut la gran excusa, és que no s'està fent res a Espanya, res", ha lamentat.

Soler s'ha pronunciat en aquests termes durant el torn de preguntes després de la seua conferència 'Hisenda, sector públic i model econòmic a la Comunitat Valenciana: Bases del futur' en el Fòrum Europa. Tribuna Mediterrània, on ha sigut presentat per la primera tinent d'alcalde en l'Ajuntament de València, Sandra Gómez.

En la seua opinió, un nou sistema de finançament on totes les CCAA de l'Eix del Mediterrani tinguen els recursos que mereixem i que mereix la nostra gent que paga els seus impostos, mal no farà en el tema de Catalunya". "No crec que que ho resolga -ha admès- però mal no farà". Així ha s'ha dirigit l'Executiu central per a remarcar que "ja està bé de posar excuses que no fan més de dilatar la solució".

En tot cas, ha advertit que la Generalitat Valenciana "no aprovarà un nou sistema de finançament si no es compensen les manques financeres del passat". El conseller, que ha reivindicat així una compensació pel deute acumulat de l'executiu valencià, ha remarcat: "No podem construir un futur amb una llosa del passat que no es resol".

En aquest sentit, ha apuntat que el servei de deute i el calendari d'amortitzacions són una "espasa de Dàmocles sobre els caps de tots els valencians en cas que pugen els tipus d'interés i no s'ajornen venciments". En l'actualitat, el 25% del pressupost anual de la Generalitat Valenciana està destinant-se a aquesta fi.

El conseller ha volgut deixar clar que "ni en els moments més bojos hi ha hagut una despesa per càpita més superior a la mitjana, mai". "La part que pot imputar-se a la dolenta gestió -en temes com la Fórmula 1, Canal 9, Terra Mítica, Ciutat de la Llum, la visita del Papa, ha exemplificat- hem de fer-nos càrrec els valencians perquè votàvem lliurement, però la part generada per infrafinançament que no respon cap criteri objectiu ni de justícia i que vé de molt lluny, del franquisme (...) no és consentible".

EXIGEIX "MESURES TRANSITÒRIES" MENTRE ES REFORMA EL SISTEMA

En tot cas, mentre el nou sistema de finançament autonòmic no estiga dissenyat, Soler ha exigit al Govern central una sèrie de "mesures transitòries" que passen per una aportació extraordinària per a la Comunitat Valenciana, avançar les liquidacions d'exercicis anteriors i aclarir la previsió d'ingressos fiscals d'acord amb els quadres macroeconòmics.

En aquest sentit, Soler ha ressaltat que sent "moderats", l'aportació extraordinària per a la Comunitat Valenciana no podria baixar de 1.325 milions d'euros per a mantindre els serveis bàsics i quant a la previsió d'ingressos fiscals, ha dit no saber per què "per a unes previsions de creixement econòmic superior a l'espanyol en 2018, el Govern ens assigna un creixement d'ingressos fiscals molt inferior a la mitjana".

"UN POC DE TRISTESA"

Preguntat per com valora que dos CCAA governades pel PSOE com Astúries i Aragó s'hagen aliat amb Galícia i Castella i Lleó (del PP) perquè en el finançament autonòmic prevalguen criteris de població, edat i dispersió, Vicent Soler ha confessat que li produeix "un poc de tristesa que vullguen fer un front sobre temes absolutament marginals".

En aquest sentit, ha criticat que "voler fer del debat polític espanyol una cosa marginal com a central és distorsionar" i "a més se li fa el joc al senyor Rajoy i al senyor Montoro perquè el que volen és que continuem en la lògica del 2002 i 2009 d'enfrontar-nos entre CCAA".

Soler ha instat a "entendre lúcidament que entre les comunitats autònomes tenim molt en comú i molt poques diferències. Les diferències estan a replantejar què fem amb els diners del contribuent entre l'administració central, l'autonòmica i els ajuntaments, una reflexió que no s'ha fet en 40 anys de democràcia", ha conclòs.

Consulta aquí más noticias de València.