Les morts a la feina cauen un 29% gràcies a l’augment de les multes

Fins novembre hi ha hagut 97 accidents laborals fatals, un 30% menys. Les sancions a les empreses pugen un 40%, fins a les 3.756.
Les morts a la feina en els primers onze mesos del 2007 a Catalunya s’han reduït notablement coincidint amb un increment destacat de les sancions per incomplir la normativa laboral.Entre gener i novembre, 97 persones s’han deixat la vida a la feina, davant les 137 d’un any abans. Són un 29,2% menys, de manera que es recuperen els nivells del 2005. El 2006 va ser un any nefast.

El 2007 ha estat per Treball l’any de la lluita contra les morts a la feina. Campanyes com l’anunci que reproduïa un gran tanatori a la parada d’Espanya de FGC durant Construmat van ser polèmiques. Alhora, fins a l’octubre, les sancions proposades s’han disparat un 44% respecte al mateix període del 2006.

El departament ha imposat multes a 3.576 empreses per valor de  24,3 milions d’euros perquè no tenen contractes en regla o perquè incompleixen normes de seguretat.

Poca prevenció

La majoria (3.074) són expedients relacionats amb la seguretat i el treball: deficiències en les condicions de seguretat, no hi ha seguretat a les màquines, risc a escales o obertures (perill de caiguda d’alçada).

Les altres 502 actes són per contractes temporals quan haurien de ser indefinits, impagaments o incomplir hores extres o descansos.

Les multes es disparen, tot i que els expedients gairebé no  pugen. Els inspectors són més exigents. El director general de Relacions Laborals, Salvador Álvarez, va defensar l’acció dels inspectors: «Complir la llei evita danys a la salut i morts a la feina».  Les multades, segons Álvarez, són les que reincideixen tot i una primera advertència.

Més problemes a la construcció

Per sectors, la construcció és el sector que més accidents fatals concentra: són el 35%, quan la mà d’obra d’aquesta branca econòmica no arriba al 15% del total. Els serveis, que signifiquen dues terceres parts de l’ocupació, sumen el 45% d’accidents mortals. La resta són indústria (17%) i agricultura (3%). En conjunt, el total de sinistres laborals en 2007 s’ha reduït en un 1,4%. Entre lleus, greus i mortals n’hi ha hagut 150.077. Del total, 1.204 són greus.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento