L'organització ecologista, que pertany a la plataforma Tanquem Cofrents, ha destacat en un comunicat que es tracta del tercer intent de reparar aquest mateix sistema "vital per a la seguretat de la central", des de la parada programada para recarrega que es va produir a l'octubre de l'any passat.

Segons el col·lectiu, el titular de la nuclear de Cofrents ha anunciat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) la parada que tindrà lloc aquest dissabte, de caràcter programat perquè s'ha avisat amb temps suficient.

"Estem davant una nova fallada d'un element clau per a seguretat: els accionadors hidràulics de les barres de control, que són els verdaders frens de la central. Aquests elements s'encarreguen d'impulsar les barres de control cap amunt per a introduir-les entre els elements combustibles i que detinguen si escau la reacció nuclear", subratllen des de l'organització.

Adverteixen a més que "és la tercera vegada que se'n va a actuar sobre aquestes peces per a evitar les pèrdues d'aigua". En la parada de 2017 es van estretir els caragols de les juntes, però "no va ser suficient" perquè es va observar una fugida el 5 de gener 2018, per la qual cosa es va tornar a parar per a col·locar noves juntes "després de comunicar-li-ho al CSN amb més de 48 hores d'antelació, aconseguint que la parada es classificara com programada".

Ara, eixes juntes "tornen a fallar, amb el consegüent risc d'indisponibilitat d'aquests accionadors, i es fa necessari substituir-les per altres d'un altre material". Aquestes operacions es realitzaran a partir d'aquest dissabte i, segons Ecologistes, es perllongaran durant almenys tota una setmana.

Els ecologistes assenyalen que "aquesta situació té l'agreujant que els accionadors antics van ser substituïts en 2005 per aquest, que pertanyen a un model suposadament més avançat precisament per a evitar aquestes fugides".

Per tot açò, consideren que la central de Cofrents hauria de parar fins que es resolga definitivament aquest problema i "no engegar-la sense haver realitzat les comprovacions necessàries". En tot cas, insisteixen que la nuclear "no hauria de continuar funcionant més enllà de la fi del seu permís d'explotació", que caduca en 2021.

Consulta aquí más noticias de València.