Anticorrupció demana 10 anys de presó per als exalcaldes d'Alacant Alperi i Castedo
Anticorrupció demana 10 anys de presó per als exalcaldes d'Alacant Alperi i Castedo EUROPA PRESS

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita sengles penes de més de 10 anys de presó per als exalcaldes d'Alacant Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, tots dos del PP, per afavorir, suposadament, a l'empresari Enrique Ortiz en el disseny del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat.

Segons han informat fonts pròximes al cas, el ministeri públic els acusa de delictes continuats de revelació d'informació privilegiada, suborn, prevaricació i tràfic d'influències en aquesta causa derivada de l'anomenat cas Brugal.

El fiscal Anticorrupció d'Alacant, Felipe Briones, va presentat aquest dijous, en el Jutjat d'Instrucció 5 de la capital provincial el seu escrit d'acusació provisional contra els dos polítics, el propi Ortiz i els altres sis processaments en aquestes diligències.

A més de les penes de presó, Castedo i Díaz Alperi s'enfronten a peticions d'inhabilitació de 29 anys i 3 dies per a ocupació o càrrec públic que implique els càrrecs d'alcalde, tinent d'alcalde o regidor de qualsevol corporació local.

Presumptes delictes

Quant a l'empresari Enrique Ortiz, el fiscal demana inicialment per a ell penes que sumen vuit anys i tres dies de presó per un delicte continuat de corrupció d'autoritats o funcionaris públics, aprofitament de secrets o informació privilegiada, tràfic d'influències i prevaricació. A més d’aquests tres processaments s'enfronta, igualment, a sol·licituds de multes que varien entre els 63,8 i els 126,7 milions d'euros.

L'escrit del fiscal Briones, que consta de 560 pàgines, desgrana la relació d’"íntima amistat" que mantenien els polítics amb l'empresari, encara que ells procuraven que no "transcendira a l'exterior". Ortiz va oferir presumptament als polítics entre 2008 i 2010 regals que "no es materialitzaven en actes puntuals per cada tracte de favor urbanístic rebut, sinó en un oferiment permanent quan pensara que seria del grat d'aquells, o donant satisfacció als interessos conforme li eren demandats", sosté.

L'acusació pública xifra l'import d'aqueixos suposats regals en 453.157 euros a favor de Díaz Alperi per un viatge en jet privat a la illa de Creta, aportacions de capital a l'empresa d'un dels seus fills o suborns en efectiu.

En el cas de Sonia Castedo, la xifra estimada pel fiscal rondaria els 260.000 euros per diversos viatges d'oci, un cotxe o una jaqueta, entre altres coses. Segons Anticorrupció, els dos polítics haurien d'haver-se abstingut de tots els expedients que afectaren al constructor per la seua amistat amb ell.

Per contra, assenyala, es van prevaldre presumptament dels seus càrrecs per a proporcionar-li informació reservada, vulnerant "sistemàticament" la confidencialitat dels treballs de revisió del Pla General "en favor dels immensos interessos urbanístics" del promotor.

Aqueixa suposada "connivència" va permetre a l'empresari i als seus empleats "marcar les pautes que més li beneficiaren i minimitzar quant poguera perjudicar-li", avançar-se a l'adquisició de terrenys que anaven a ser requalificats en un futur, sempre segons la versió acusatòria.

Altres dos acusats

En aquesta presumpta trama de corrupció van exercir, segons el fiscal, un paper fonamental altres dos acusats, els advocats Javier Gutiérrez i José Luis Castedo, el primer antic regidor socialista i el segon germà de l’exalcaldesa. Per a ells, Anticorrupció reclama penes de deu anys de presó, multes i inhabilitació després d'acusar-los de revelació de secrets, tràfic d'influències, prevaricació i suborn.

La fiscalia demana provisionalment per als altres quatre acusats (dos empresaris i dos directius de les societats d'Ortiz, un d'ells el seu germà Virgili) penes d'entre tres mesos i un any i mig de presó per delictes de corrupció d'autoritats o funcionaris.

Consulta aquí más noticias de València.