A més, la fiscalia sol·licita cinc anys d'inhabilitació per a Alperi com a suposat autor d'un delicte continuat de prevaricació. En total, per a Alperi el fiscal reclama que siga inhabilitat per a càrrec públic durant 29 anys mentre que per a Castedo demana 24 anys d'inhabilitació.

Per la seua banda, per a l'empresari Enrique Ortiz, la fiscalia sol·licita huit anys i dos dies de presó pels delictes de corrupció d'autoritats o funcionaris públics, aprofitament d'informació privilegiada i tràfic d'influències per particular sobre funcionari públic o autoritat i prevaricació. Així mateix, li reclama 10 anys d'inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació.

A més de les penes privatives de llibertat el ministeri públic ha sol·licitat multes que ascendeixen a 86 milions d'euros per a Enrique Ortiz; 63 milions per a Luis Díaz Alperi i 126,5 milions per a Sonia Castedo en considerar-la responsable del delicte continuat de tràfic d'influències en concurs medial amb el de prevaricació.

Així mateix, la fiscalia també sol·licita penes de 10 anys de presó per al germà de l'exalcaldessa, José Luis Castedo, i per a l'advocat Francisco Javier Gutiérrez pels delictes de suborn, revelació de secrets, tràfic d'influències i prevaricació, així com multes per valor d'1,5 milions d'euros, acusats d'arreglar al·legacions al PGOU a través del bufet d'advocats Salvetti, participat pels acusats.

D'altra banda, en la causa també figura com acusat el germà del constructor, Virgilio Ortiz, i altres tres persones per a els qui sol·licita penes que oscil·len entre els 3 mesos i l'any i mig de presó i multes d'entre 14.500 i 162.000 euros pels delictes de corrupció d'autoritats o funcionaris públics, i els obliga així mateix el pagament d'1,3 milions d'euros de multa pels costos suportats per l'Ajuntament durant la tramitació del PGOU.

"IMMENSOS INTERESSOS" D'ORTIZ

En el seu escrit de qualificació, el fiscal anticorrupció afirma que "la confidencialitat" en la redacció del PGOU alacantí durant els governs d'Alperi i Castedo "va resultar sistemàticament vulnerada pels acusats en favor dels immensos interessos urbanístics" d'Enrique Ortiz.

Així, el ministeri fiscal afirma en el seu escrit de qualificació que Ortiz mantenia amb Alperi i Castedo "una relació d'amistat íntima, ja des dels anys anteriors als fets objecte d'acusació", no obstant açò especifica que els acusats "procuraven que tal relació no transcendira a l'exterior, encobrint-la en tals ocasions com merament institucional".

Sobre l'amistat entre l'empresari i els exalcaldes 'populars', el fiscal assegura que "es projectava igualment cap al benefici dels interessos econòmics d'Ortiz com a empresari en l'àmbit urbanístic", de manera que el constructor "era garant que els interessos d'índole personal" d'Alperi i Castedo foren "atesos amb promptitud i diligència" perquè intercediren al seu favor en la redacció del PGOU malgrat el "deure d'abstenció previst en la legislació administrativa" que havien de guardar Castedo i Alperi respecte als expedients que afectaren els interessos d'Ortiz.

Sobre aquest tema, l'acusació pública considera que "l'accés" d'Ortiz a la informació reservada sobre l'ordenament urbanístic de la ciutat "li va beneficiar, avançant-se a la seua adquisició, en futures requalificacions de sòl", i reitera que "l'empara que li va ser dispensat des de la màxima estructura política municipal li va franquejar l'ordenació, al seu interés, de moltes de les seues apetències urbanístiques en sòls en els quals, o bé era ja propietari o partícip, o bé ho va anar a conseqüència de l'adquisició avantatjosa de terrenys".

Sobre Sonia Castedo el fiscal motiva la seua acusació de tràfic d'influències en concurs medial amb prevaricació en considerar que en els plens d'abril de 2009 i maig de 2010 va acordar l'aprovació provisional del PGOU -anul·lat en el ple municipal de febrer de 2015 després del canvi de govern- sent "plenament conscient que amb tal decisió es consumava, ara de manera oficial i definitiu des del Consistori, el suport sistemàticament brindat per ella al llarg del temps a Enrique Ortiz" des dels seus càrrecs de regidora d'Urbanisme primer i alcaldessa després.

DONS I BENEFICI

D'altra banda, la Fiscalia Anticorrupció estableix que, "a més dels dons no quantificables com la contractació laboral" d'amics i familiars d'Alperi i Castedo en les empreses d'Ortiz, el constructor va entregar als exalcaldes alacantins dons per valor de 453.157 euros per a Alperi i de 259.899 euros per a Castedo.

A més, el ministeri públic cita un informe de la Regidoria d'Urbanisme que xifra en més de 42 milions d'euros el benefici econòmic dels terrenys interessats per Ortiz en comparació de les determinacions arreplegades en el PGOU anterior de 1987; i considera que les actuacions dels acusats van comportar una sèrie de despeses per a les arques municipals respecte a la tramitació del PGOU d'1,3 milions d'euros.

Consulta aquí más noticias de Alacant.