Les Corts aproven una moratòria de dos anys a l'obligació de tindre un segon mèdic en els 'bous al carrer'
Les Corts aproven una moratòria de dos anys a l'obligació de tindre un segon mèdic en els 'bous al carrer' AYUNTAMIENTO VILAFAMÉS

D'aquesta manera, la cambra valenciana ha rebutjat eliminar aquesta obligació, amb els vots de PSPV, Compromís i Podem, com demanava el PP en una altra iniciativa, en entendre que la normativa que hi havia vigent "garanteix l'adequada seguretat" i el canvi que va incloure el Consell en ella pot ser "perjudicial" per a la festa.

Durant la defensa de la seua proposta, el diputat del PP Jorge Bellver, qui ha pujat a la tribuna i ha penjat un cartell de 'derogació ja', ha subratllat que aquesta exigència del segon mèdic és la "crònica d'una gran farsa, una gran mentida i un gran fracàs", que "respon exclusivament uns interessos polítics per a acabar amb la festa dels 'bous al carrer' a la Comunitat".

"Tots sabem que per a l'esquerra la fi justifica els mitjans i ho han fet ja amb l'educació i els mitjans de comunicació públics però, com amb açò no tenen suficient, ataquen tot el que són les ferramentes de l''espanyolitat' com és el castellà, l'educació concertada i tots aquells senyals d'identitat del poble valencià que ens equiparen a les espanyols", ha remarcat, per a indicar que el delicte comès pels aficionats a aquesta festa és "tindre una afició que el tripartit considera com a màxima expressió de la festa nacional espanyola".

Al seu juí, aquesta norma el que pretén és "acabar a poc a poc amb la festa dels 'bous'" perquè "com no s'atreveixen a prohibir-la, doncs fan tot el possible per a fer-la inviable i ho fan de forma covarda".

DEFENSA MORATÒRIA

No obstant açò, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha pujat a l'estrada i en el cartell que havia penjat el 'popular' de 'derogació ja' ha afegit 'perquè el PP no vol'. En aquest sentit, ha explicat que si s'aprova la proposta del PP, la derogació no seria immediata perquè hauria de passar pel tràmit parlamentari, mentre que amb la moratòria que ells proposen "la setmana que vé no hi haurà un segon mèdic".

Ha remarcat que el Consell "no vol carregar-se" aquesta festa, és més, ha postil·lat "en aquests dos anys hi ha més activitat" de 'bous al carrer' i ha enlletgit al PP que ara no estiga d'acord amb el segon mèdic quan a la fi del passat any va registrar una iniciativa en la cambra valenciana que demanava millorar la seguretat dels festejos taurins i dignificar-los i en la qual s'incloïa la necessitat d'un metge.

En aquest sentit, ha explicat que els grups van analitzar eixa proposta del PP, la van consultar i la van aprovar amb el vot de tots menys d'ells perquè van pensar que "garantia més seguretat". Mata ha explicat que, posteriorment, se'ls va explicar que aquest seria una situació "desitjable, però impossible de complir", per la qual cosa la idea ara és plantejar la moratòria de dos anys mentre la Comissió d'Assumptes Taurins estudie aquesta qüestió. "S'ha tenyit de dramatisme una situació que no ho és perquè millorar les mesures mèdiques en la festa està bé", ha insistit Mata.

En similars termes s'ha pronunciat Teresa García de Compromís, qui ha defès que la moratòria "equival a derogar" perquè suposa que immediatament no s'incorpore eixe segon especialista als festeig. "El que a nosaltres ens interessa no és fer política, sinó buscar solucions", ha indicat per a assenyalar que amb la seua proposta s'"obri la porta al consens" per a tancar-la a "la instrumentalització política".

Durant el debat, Bellver ha oferit a Mata retirar les dos iniciatives i presentar per al ple de la setmana vinent una proposició per a derogar el segon mèdic mitjançant una tramitació de lectura única, en una sola votació i sense debat. No obstant açò, Mata li ha recriminat aquesta oferta per ser "impossible" en ser necessari el criteri del Consell i una avaluació.

Des de Cs, Toni Subiela ha acusat els partits de la cambra de "posar en perill" aquesta festa i els ha enlletgit voler apropiar-se d'una tradició que "pertany a la societat". Al seu juí, la moratòria és "la covardia política més gran" que ha arribat a les Corts i "no és una solució".

Consulta aquí más noticias de València.