Comunitat Valenciana

Nadal afirma que "a dia de hui" Castor "no té cobertura legal per a rebre pagaments del sistema"

  • El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha afirmat aquest dimecres que "a dia de hui" el magatzem de gas Castor, situat enfront de les costes de Vinaròs (Castelló), "no té cobertura legal per a rebre pagaments del sistema". Ha assenyalat que per açò i atenent a la sentència dictada pel Tribunal Constitucional (TC) "ara mateix el que està ocorrent és que no s'està pagant" la indemnització corresponent al tancament d'aquesta infraestructura.
Instalación de gas Castor.
Instalación de gas Castor.
Europa Press
Instalación de gas Castor.

Nadal s'ha pronunciat d'aquesta manera a València, abans de la inauguració de la XV Conferència Fibre to the Home (FTTH) 2018, preguntat pel mecanisme de finançament per a afrontar la compensació pel tancament de la citada infraestructura i per si s'haurà de seguir pagant en la factura del gas.

El ministre s'ha referit a la decisió que el passat mes de desembre va emetre el TC i en el qual va declarar "nuls i inconstitucionals" alguns articles del reial decret llei aprovat en 2014 que contemplava la hibernació de l'emmagatzematge subterrani de gas de Castor i reconeixia una indemnització de 1.350 milions d'euros, que es va decidir repercutir durant 30 anys en la tarifa de gas, per a l'empresa promotora Escal UGS.

En aquesta sentència, el Tribunal Constitucional no entrava en el fons de la indemnització que va rebre Escal UGS per la decisió adoptada sobre Castor i se centrava més en el fons de com es va fer eixa compensació a través de l'aprovació d'un reial decret d'urgència.

"Ara com ara Castor no s'està pagant com a resultat de la sentència del Tribunal Constitucional", ha manifestat el titular d'Energia, Turisme i Agenda Digital. "Eixa factura no es paga, el sistema no està tenint eixos pagaments", ha agregat, al mateix temps que ha indicat que "com a Govern hem d'acatar la sentència del TC".

Álvaro Nadal ha comentat, no obstant açò, que potser "aquells que no estan rebent els pagaments" duguen a terme "actuacions judicials" per a reclamar-los i ha apuntat que caldrà veure "què ocorre amb tot això". "Què va a ocórrer després amb les responsabilitats que els diferents agents implicats vagen a buscar els tribunals és sempre el que jo he dit. Ja veurem què ocorre", ha asseverat.

El deute per Castor -1.350 milions d'euros abonats a l'empresa promotora Escal UGS, participada per ACS- va ser col·locada per Enagás en 2015 a Banc Santander, Bankia i Caixabank a un tipus d'interés del 4,3 per cent i a retornar en 30 anys. Aquestes tres entitats són les titulars dels drets de cobrament, que s'incloïen en el sistema gasista.

"PROCÉS DE LESIVITAT"

El ministre ha recordat que el Govern d'Espanya va intentar "en el seu moment" traure avant "un procés de lesivitat" de les clàusules que obligaven les indemnitzacions i que no va ser possible anul·lar-les. Ha precisat que el que es va intentar va ser que "el Tribunal Suprem diguera que les situacions que s'havien fet anteriorment eren lesives als interessos generals i que, per tant, Castor no entrara dins del sistema" però ha dit que "això no va ser possible en el seu moment" perquè l'alt tribunal, "d'alguna manera, no va acceptar".

No obstant açò, Nadal ha declarat que "posteriorment, el Tribunal Constitucional ha dit que sí" i es va aconseguir la "declaració de lesivitat". "Què vam fer amb açò. Com teníem una infraestructura que no es podia usar, que no tenia cap sentit però que calia anar pagant perquè no vam poder evitar el pagament, aconseguim eixa declaració de lesivitat. El que es va fer, com una hipoteca, va ser allargar el termini i a més baixem els interessos", ha exposat.

El titular d'Energia, Turisme i Agenda Digital ha manifestat que això "va fer que en lloc de pagar uns 250 o 260 milions d'euros a l'any el conjunt dels consumidors, es passara a 91, una reducció més que substancial" i ha explicat que això "és el que ara el TC ha dit que és inconstitucional".

"CRITICA LA FORMA"

"No el pagar-los sinó l'haver-ho fet, a través d'un decret llei, la normativa", ha matisat Álvaro Nadal, que ha subratllat que el Tribunal Constitucional "critica la forma" per considerar que "no van ser adequades" i "no entra" en el fons.

El ministre ha agregat que amb eixa decisió del TC, el Govern central va demanar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) "que aplicara la sentència del TC", per la qual cosa la citada entitat "el que ha fet ha sigut deixar de fer els pagaments corresponents a eixe deute que té Castor".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento